Jenter er jenter verst

Jeg var en gang med i en organisasjons kvinnegruppe. Der hadde det vært litt styr og ståk med noen som hadde slengt med leppa bak andres rygg og det hadde blitt en skikkelig oppvask.

Publisert Oppdatert
Oppvasken førte til at man ble enig om at man skulle for alltid viske ut uttrykket "kvinner er kvinner verst". Og så gjorde man det. Trodde man.

Det som skjedde var at man ikke lenger snakket om de problemene som oppstod, for nå skulle alle være så snille med hverandre. Dette var selvsagt stikk i strid med jentenes natur, de sluttet da ikke å slarve og baksnakke for det! Problemer og utfordringer ble feid under teppet. Der lå de i uker, måneder og år og ordentlig godgjorde seg. Til slutt var det en uskyldig sjel som kom til å løfte på dette teppet og ut rant det gyselige padder og illeluktende ormer som overgikk enhvers fantasi.

Ting ble ganske ille. Det var fælt å se de som ble uendelig såret, urimelig sinte og fryktelig stivnakkede, kun fordi noen ikke hadde kalt en spade for en spade, og fordi man skulle være så søte og snille og ikke si noe som helst som kunne oppfattes ubehagelig. Å begrave et begrep, fjerner ikke årsakene til at det i det hele tatt er blitt et begrep ut av det. Så man begynte på nytt og i dag er det mye mer trivelig, vi ser udyret i øynene og rydder opp etter hvert.

For det er nå en gang slik at jenter kan være fryktelig mot hverandre. Jenter baksnakker, vi mener, vi spekulerer og vi både sladrer og slarver. Og enkelte gidder ikke en gang å prøve å si "ikke si det til noen". Hun vet det blir sagt videre samme hva.

Forleden på jobben oppdaget vi at det ble sladret. Noe noen hadde hørt ble sagt videre til noen andre som tok en kommentar ut av sin sammenheng og sa det videre til den personen det ble sladret om.

Kommentaren var nedlatende og hånlig og såret den det gjaldt. Problemet er bare at kommentaren var ikke slik den ble fremstilt og den ble sagt i ren omsorg. Dessverre var hun det gjaldt ikke tilstede, ellers kunne det vært hyggelig å sagt det til henne direkte. Men hun var ikke der, og da ble det med en gang til at vi hadde baksnakket henne, sladret og jeg vet ikke hva. Det var selvsagt kun jenter involvert i dette.

Hva ville egentlig denne "formidlingssentralen" oppnå? Den det gjelder blir såret og lei seg, selvsagt. Glemmer vi det, eller tenker vi så ondskapsfullt? Ikke bare blir folk lei seg av kommentarer som faller bak deres rygg og uten sammenheng, men like gjerne det faktum at mennesker de stoler på slarver vel så mye som andre. Og så blir den "s lemme part" såret. Den blir såret over at hun kan tro at jeg, eller noen andre slarver. Jeg kan si mye stygt, jeg, men da gjør jeg det til den det gjelder. Som regel klarer jeg å holde meg unna baksnakking. Det skaper bare splid. Hvilken glede har noen av sånt?

Nå oppdaget vi dette konkrete tilfellet, vi er to stykker som har ringt og sagt hvordan det egentlig var og i dette tilfellet ble spliden er avverget. Men likevel; Hvorfor kan du ikke la være å si til noen, stygge ting du har hørt, for ikke snakke om ting du tror du har hørt?

Kjerringer. Jenter, kvinner, damer? Ja, vi har et navn på oss selv for enhver anledning. Sladder og baksnakking er det ikke sexy damer som gjør, dette er kjerringer, hodeløse høner og slu kvinnfolk.

Jenter er jenter verst. Vi er misunnelige på klær, kjærester, tenner og hår og karriere. Og vi kan ikke dy oss for å kommentere, mene og stikke litt her og der.

Jeg ønsker ikke å begrave uttrykket "jenter er jenter verst". Jeg ønsker at det en gang kan bli slik at man ikke lenger vet hva uttrykket innebærer. Vi skal ikke være snille mot hverandre for enhver pris, for å holde fasaden når ikke det er naturlig, det er ikke det jeg mener. Men vi skal være litt ærligere mot hverandre, tenke litt over om det egentlig er nødvendig å si det vi tenkte. Kanskje vi kan oppdage, eller gjenoppdage hva en konstruktiv tilbakemelding er, se ting fra en annen vinkel og ta en kjapp kalkulasjon om det du tenker å si er nødvendig, gir noen noe, hva det gir noen og hvorfor du ønsker å si det.

Petra er ikke noe bedre enn alle andre. Petra liker en god sladderhistorie. Sladder og nyheter er derimot ikke ensbetydende med bakvasking og utriveligheter. Og Petra har mye å hente på dette området og vil gjerne bli et bedre menneske. Det hadde vært fint hvis du vil slå følge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning