Ile de la Reunion- en annerledes sydhavsøy

Godt gjemt mellom Mauritius og Madagaskar finner vi den lille øya Reunion. Med stupbratte klipper, levende vulkan og frankrikes dyreste vei, er dette muligens Det Indiske Hav`s best bevarte hemmelighet.

Publisert Oppdatert
L`Ilê de Réunion skille seg ut fra de andre øyene i Mascarena-øygruppen på flere måter. Mens Mauritius er en selvstendig stat, har Rèunion fortsatt status som et fransk oversjøisk fylke, akkurat som Martinique og Guadeloupe i det Karibiske Hav. Dette har ført til at øya i dag har den høyeste levestandarden i regionen, og de 750.000 kreolske inbyggerne er stort sett fornøyde med å være EU-borgere.

Mange bruker Rèunion kun som en stop-over på vei til Mauritius eller Madagaskar, og går dermed glipp av en av de flotteste øynene i regionen.

Levende vulkan av den snille sorten:

Rèunion består av trange daler, høye fjell, kreolske landsbyer, og en levende vulkan. Selve øya er ikke større enn at man kjører rundt den på en dag, men det anbefales naturligvis å bruke litt lenger tid. Midt på øya ligger Piton de Fournaise- den eneste levende vulkanen i Det Indiske Hav. Det er ikke mer enn noen år siden det siste ga lyd fra seg, og en kan fortsatt se den konstante røyken som siger ut av vulkantoppen. Vulkanen regnes som en av de snillere innen arten, og har ikke hatt for vane å forårske ødeleggelser under utbrudd, i hvertfall ikke hittil. Området rundt er fredet nasjonalpark, og er perfekt for fotturer. For de som drømmer om å gå på månen, men samtidig har innsett at den drømmen kan bli vanskelig å oppfylle, kan en dagstur på den røde lavasanden på Réunion anbefales. Her må du likevel passe på å ha med både varme klær og regntøy, selv i juli! Nå har det seg slik at øya ligger på den sørlige halvkule, og dermed har litt andre årstider enn oss her hjemme. Det er likevel ikke slik at årstidene er motsatte, som i Australia, det ligger øya for nærme ekvator til. Temperturne på vulkanen svinger året rundt, og det har faktisk forekomet snø, sies det. Det høyeste fjellet på Øya, Piton de Neige, ligger heller ikke langt unna, og er oppkalt etter nettopp snøen (neige).

Vanilje er øyas varemerke, og hvis du noen gang er i et fransktalende land og skal kjøpe vanilje is i boks; -sjekk skriften på undersiden av pakningen. Sannsynligheten for at den er lagte av vanilje fra Réunion er stor. Vanilje, lichie, og andre tropiske frukter og bær finnes i bøttevis. Takket være Réunion`s fruktbare klima, er øya på mange måter som en miniatyr av Edens Hage. Det Mauritius har fått av koraller og strender, har Rèunion fått av fruktbarhet og skjønnhet.

"Nei, vi har ingen strender på Rèunion.....":

Det er ganske artig å utfordre lokalbefolkningen med pinlige spørsmål som "hvor er den fineste stranda?". Rèunioneserne blir ofte usikre og forsøker å skifte tema når de hører ordet strand. De har nemlig så store komplekser overfor naboen Mauritius når det gjelder strender, at de ikke engang vil snakke om sine egne. Det er både flere og finere strender på Mauritius, det er helt riktig, men Rèunion har også etpar fine hvite strender med turkise laguner og korallrev utenfor. Ellers er de fleste strendene på Rèunion svarte av lava, men likevel nydelige for bading og vannsport.

Rèunion og Mauritius er som Knoll og Tott,- hver for seg er de sterke, men sammen er de uslåelige.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning