Ikea satser firbent

- Hunder fortjener mer enn slitte tepper å hvile på, sier designer Monica Mulder.
Torsdag lanserte Ikea sin nye møbelkolleksjon for de firbente.

Publisert Oppdatert
Svette tunger og gledesbjeff ljomer i akustikken hos Norsk design- og arkiterktursenter (DogA). Hundene er æresgjester og skal skjemmes bort med forskjellige hvile- og lekestasjoner. Nå har også bikkjene fått skreddersydd sine egne møbler.

Kongelige hunder

Den nye Ikeakolleksjonen heter Pets & People og skal være tilpasset moderne interiør, moderne behov og stramme budsjetter.

- Kjæledyr vil helst være i nærheten av mennesker. Derfor har vi utviklet møbler som de kan legge seg ned og slappe av på, akkurat som vi mennesker gjør på sofaen, sier Monika Mulder, en av designerne bak kjæledyrkolleksjonen.

- Kolleksjonen er for alle kjæledyr som spiser, sover og leker. Hunder fortjener mer enn slitte tepper å hvile på, sier designeren.

Hun forklarer at hun ble inspirert av hunder som hvilte seg mot armlenet i to godstoler, dermed ble Royal-kolleksjonen til, en hundeseng med armlene på.

- Dette er også et møbel som passer inn i hjem og hundene blir puttet på en pedestol som gjør at de blir hedret litt, smiler Mulder.

Designeren vil nå alle slags hunder men også katter. Hun understreker at kolleksjonen gjenspeiler det morsomme og forskjellige i kjæledyrene. Videre er planen å lansere møbler for lagring av hundesaker.

- For mye

Det er altså hundene som får oppmerksomheten fra Ikea denne gangen. Hundeeier Evy Johansen har med seg labradoren Skryme for en liten kikk.

- Vi synes det er veldig gøy men møblene er dessverre for små for Skryme. Det er kule saker og møbler, men jeg kunne ikke tenkt meg en slik hundeseng i stuen. Det blir kanskje litt mye, smiler hun.

Skryme ser derimot ut til å storkose seg da han tar sats og hopper på en stor, rød silkepute som fyker bortover gulvet. På lanseringen vises også hundetelt og leopardputer frem, små pelsbaljer og båndknagger formet som hundehaler. Kolleksjonen inkluderer også senger og matskåler som skal matche ulike interiører, puter som kan vaskes i maskin, håndklær, tepper og leker.

-Må føle seg trygg

I Norge er det over 1,1 millioner registrerte kjæledyr, og i følge SSB har over 40 prosent av norske husstander ett eller flere kjæledyr. Salget av møbler, klær, tilbehør og velvære til dyr har eksplodert i Norge de siste årene, og verdien av markedet er anslått til alt fra 2,3 til 3,5 milliarder kroner årlig.

Kommunikasjonsrådgiver for Ikea Norge, Frode Skage Ullebust, forklarer at Ikea kaster seg på en velkjent bølge.

- Velværearkedet vokser stadig gjennom klær og møbler, og dette vil vi ta en jafs av, sier han.

Geir Marrum har blant annet jobbet med tigergutta Sigfried & Roy, han har lang erfaring med kjæledyr og mener at det er viktig for hunder å bli behandlet bedre. Han tror et hundetelt er en god måte å vise at hunden har "sin" plass hvor eieren ikke stikker hodet sitt inn.

- Akkurat som mennesker, trenger hunder et hus. Hunden trenger et sted å føle seg trygg på, sier han.Ikeas kolleksjon for kjæledyrene:


=images) value = 0; show(value); }


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning