Idiotsikker svor

Hva gjør en mann som syns tilberedningen av juleribba er noe ordentlig kløneri? Han finner opp en "ribberist", som skal gjøre stekingen idiotsikker!

Publisert Sist oppdatert
Julen 2005 skulle Peter Andreas Brønlund lage ribbe til hele familien. Som så mange andre hadde han fått med seg at den beste måten å steke ribbe på er å legge den oppå en dyp tallerken, slik at fettet kan renne av, og svoren bli sprø. Som tenkt, så gjort. For å være sikker på at alt gikk som det skulle ville Peter teste en gang først. Han danderte etter alle kunstens regler, men med delte erfaringer.

- Store ribber krevde ekstra understøtte fra aluminiumsfolie, og de små vred seg av og ble liggende direkte nede på langpanna. I tillegg sugde asjetten seg fast og det var generelt svært grisete å rydde opp, forteller han.

Da han stod på trappen etter middagen, mett og god og med et glass i hånden, datt ideen ned i hodet på han.

- Det var 20 minusgrader ute, og jeg stod og hørte på at kulda "spratt" i trærne. Jeg begynte å se for meg å kappe en trestamme i to på langs, og dermed få buen jeg ønsket, isteden for den grisete og uformelige asjetten.

Og vips! Ideen om ribberisten var født, og utformingen er enkel. Ribben festes på en avrundet plate med pigger. På denne måten renner alt fettet ned fra ribben, og man slipper problematikken med at ribben glir ned eller er for stor.

- Etter å ha forkastet tre, keramikk, plast, glass og et par andre materialer endte jeg med rustfritt stål som er mye anvendt allerede på kjøkken. Jeg bøyde en stålplate over kneet og tok et par kjappe møter med potensielle interessenter og beskrev ideen. Disse var positive, men ikke overbevist. Jeg var derimot absolutt overbevist og søkte patent. Jeg kontaktet deretter et mekanisk verksted og fikk produsert en rekke prototyper i forskjellige tykkelser og størrelser. Den største utfordringen var å få til piggelistene slik de er i dag - mange forskjellige varianter forelå før jeg tok en beslutning om dagens variant.

Fra tanke til ferdig produkt på 11 måneder

Peter etablerte firmaet "Nytte" i april 2006. I løpet av de neste månedene ble produktet patentert og produsert, og distribusjon ble inngått med Jernia. I dag, under ett år etter den første tanken om produktet, er det klart til salg.

- Veien til ferdig produkt har vært veldig morsom, men også slitsom med mange, mange kveldstimer - jeg har gjort dette ved siden av den ordinære jobben min som også tar mye tid. Jeg har forsøkt å tenke noen skritt frem hele tiden, for å slippe å gå i blindgater som koster tid. Brukte hele tiden veldig mye tid og energi på research i forhold til hvem jeg burde og kunne kontakte for å komme i mål med hvert delprosjekt. Det har vist seg at jeg heldigvis lykkes veldig godt med denne arbeidsformen. Ellers har jeg forsøkt i størst mulig grad å jobbe med flere trinn, utforming, produksjonssteder, bestilling av råvarer, salg, hjemmeside og så videre, samtidig - uten å bruke for mye av pengene jeg i utgangspunktet ikke har..

For det koster penger å være oppfinner; rundt 200 000 kroner har Peter brukt. Rik tror han ikke at han blir, men han har stor tro på at produktet kan bli populært, siden hele 60 % av norske husstander serverer ribbe i forbindelse med julen. Og samtidig med at det sendes ut 30 000 eksemplarer av ribberisten til alle landets Jernia-butikker, har han lagt nye planer.

- Jeg lanserer en engangsvariant neste år som blir av aluminiumsbelagt papp - denne jobber et annet designbyrå med. Engangsvarianten må være billig, og da må spesiell kompetanse hva angår andre materialer komme inn. Her har de i oppdrag å gjøre denne pen, funksjonell og billig samtidig som fuktighet og høy temperatur ikke skal ødelegge stabiliteten, forteller Brønlund.

Til tross for at Peter har brukt det siste året på å utvikle et produkt som skal gjøre ribben bedre, er det ikke han som står for julemiddagen i år:

- Hehe, nei det er svigermor - men på ribberisten selvfølgelig!

i_231766 i_231307