I disse tulipantider...

Nå er det høysesong for tulipaner, og butikkene renner over av knitrende, sprø løkblomster. Men hvordan skal du behandle dem for å ha mest mulig glede av dem?

Publisert Oppdatert
I motsetning til hva mange tror, kommer ikke alle tulipaner fra Nederland. Det vil si, løkene blir importert derfra, men selve dyrkingen er det svært så kompetente gartnere her hjemme som står for: Det produseres 52 millioner tulipaner fra september til mai i norske veksthus. Siden avskårne blomster er ekstrem ferskvare, er det en ubetinget fordel at produksjonen foregår her til lands - det kutter tiden fra gartner til forbruker med opptil flere dager.

Et paradoks med tulipaner er at hvis de hadde fått stått et par dager ekstra på løken før de ble høstet, ville de ha holdt lenger hos forbruker. Men da ville de selvsagt blitt litt større og sett mer utsprungne ut i butikken, og det vil ikke norske forbrukere ha, fordi man tror at de da er gamle. Synd, men sånn er markedet, og produsenter og forhandlere må ta konsekvensene av det - og selge tulipanene i knopp.

Når du som kunde står foran et hav av forskjellige farger og fasonger, er det lett å bli forvirret. De som står der ser så utsprungne ut, men de har jo masse kronblader inni, så de var jo litt fine for det... og de der borte ser ut som om de har blitt revet i stykker, er de dårlige da? Da har du funnet fylte tulipaner og papegøyetulipaner - og de holder minst like lenge som de mer vanlige variantene selv om de ser mer utsprungne ut. De kommer faktisk slik fra gartneriet, og er helt friske. Velg de tulipanene du synes er fine og spennende, kombiner gjerne mange farger, for tulipanene er en av de blomstene du kan være litt sprø med uten at det ser rart ut. Av og til kan du også være heldig og finne lange, franske tulipaner i snittrommet i blomsterbutikken. De gjør seg absolutt best få i vasen, gjerne lekkert bundet opp av blomsterdekoratøren - eller deg selv hvis du er litt kreativ og kan teknikken.

Det kan lønne seg (på flere måter) å kjøpe mange bunter med tulipaner når du først handler. Mange steder får du nå rabatt hvis du kjøper 3 bunter om gangen (3 for 2), eller digre bunter på 50 tulipaner for ca 200 kr. Du tenker sikkert at du ikke har bruk for så mange, men det går an å dele med svigermor, naboen, noen du kjenner som ikke har det så bra om dagen - eller du kan beholde alle selv, og putte halvparten i kjøleskapet.
Tulipaner kan nemlig ligge opptil 4 døgn i kjøleskap/kjølerom, med papiret på, uten vann. Det som er viktig når du da skal bruke dem, er at du lar plasten sitte på bunten, men stram den godt og sett på en tapebit slik at tulipanene står rett i vasen. Kutt stilkene rett over med en skarp kniv, og sett dem i iskaldt vann med holdbarhetsmiddel. Vask vasen godt på forhånd, bruk gjerne klorin. Dropp sukkeret i tulipanvannet, det får dem til å springe fortere ut, men holdbarhetsmiddel vil de gjerne ha. La tulipanene stå slik til de har trukket seg helt fulle med vann, og du kjenner at de er faste og knitrende igjen. Da kan du ta av plasten og arrangere dem slik du vil. Tar du av plasten med det samme, vil tulipanene henge nedover vasen, og etter hvert som de trekker opp vann, vil de bli harde og ubøyelige, men de beholder "slipsformen".

Det er lurt å bruke lite vann i tulipanvasen. Fyll heller på med jevne mellomrom. Tulipaner drikker nemlig med hele stilken, og får de vann "til knes", vil de drikke veldig mye, og da blir de laaaange - det har du sikkert sett. De vil uansett vokse litt i vasen, men får de mye vann, så kan de bli ekstremt lange.
Det lønner seg også å sette tulipanene kjølig om natta og når du ikke er hjemme. Det kan forlenge holdbarheten med flere dager.

Oppsummering:
* Kjøp tulipaner med godt utviklet knopp, pass på at de viser farge
* Bruk helt ren vase
* Skjær tulipanene rett over
* Bruk kaldt vann i vasen, ikke for mye om gangen
* Bruk holdbarhetsmiddel
* Husk å etterfylle vann
* Sett tulipanene kaldt om natta

Foto: Dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning