Hybelkaninenes overmann

Vårrengjøringen står for døren. På gulvet i stua har hybelkaninene lenge ynglet og kost seg. Hvis du trenger ny støvsuger, er valgmulighetene mange. Her får du kjøpetips.

Publisert Oppdatert
I vinter kunne vi kamuflere støvet med dempet intimbelysning, men nå sender vårsola ubarmhjertig sine stråler inn i stua. Støvsugeren må hentes fram, men gjør den jobben?
Hvis ikke, kan det være smart å basere kjøpet av en ny på testresultater og ekspertråd. Og tro ikke at "sugestyrke" er det eneste som gjelder.

Den store watt-krigen

- Super Sucker XML til 999 kr kan suge stein, sier den typiske ekspeditøren i støvsugerbutikken og smiler overbevisende.

Siden 1950-årene har støvsugerprodusentene framhevet "sugestyrke" som viktigste egenskap og økt motoreffekten fra 200 til 2000 watt. Men ifølge testene i Forbrukerrapporten og dens engelske motstykke "Which?", er rå kraft er ingen "støvfri-garanti". Det er svært store kvalitetsforskjeller mellom de beste og de dårligste støvsugerne, spesielt på tepper.

Best i test

Da Forbrukerrapporten testet støvsugere i fjor, utropte de Siemens VS08G2020 til vinner.

- Den er teknisk identisk med Bosch BSG82020, selv om utseendet er forskjellig, forteller Torgeir Salvesen. Han er produktsjef for småapparater hos Bosch Siemens Husholdningsapparater i Oslo.

I testen havnet de nest beste støvsugerne hakk i hæl: Den støysvake Bosch BSG71835, samt Miele S571, S711, S370 og S4210. Teppestøvsugeren Dyson Animal pro DC 08 var spesielt god på tepper.

- Noen av disse støvsugerne er fortsatt i handelen, men de fleste er nå avløst av nyere modeller, forteller produktsjef Per Arne Larsen hos Miele.

Engelsk test

I den engelske forbrukerrapporten "Which?" fikk Miele S571 toppscore, fulgt av Miele Xtra Power 2300, Bosch BSG 82000GB, Electrolux ZO6352 Oxy3, Bosch BSG 71810GB og Miele S4210. Dyson var i særklasse blant teppestøvsugerne.

Ingen Siemens-støvsugere var med i den engelske testen, og noen av modellene er ikke i salg i Norge.

Konklusjonen er likevel klar: Ifølge både den norske og engelske testen lager Miele, Bosch og Siemenes de beste støvsugerne.

Tyskerne suger best

"Which?" spurte også sine lesere om støvsugerne deres hadde trengt service. Svarene viste at Miele og Bosch (og identiske Siemens) var mest driftssikre. 77 prosent av Miele-brukerne og 56 prosent av Bosch-brukerne sa at de ville anbefale sin støvsuger til andre.

Det er altså stor sjanse for at du blir fornøyd, hvis du kjøper en støvsuger fra en av de tre tyske produsentene.

Det beste kjøpet

Hvilken av de nye støvsugermodellene fra Miele, Siemens eller Bosch bør du så velge?

Per Arne Larsen hos Miele anbefaler kompakte Miele S4280 (ca 2000 kr) til leiligheter, og den større S5280 (2400 kr) til eneboliger.

Torgeir Salvesen hos Bosch/Siemens anbefaler veslevoksne Bosch VSG71835 (1900 kr) eller Forbrukerrapportens testvinner Siemens VS08G2020 (2500 kr).

Da kan du møte vårsola med en støvsuger som fikser det meste, og som heller ikke overdøver musikken når du danser støvsuger-reggae.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning