Hvordan bruke feriepengene

Bruk feriepengene smart

Slik gjør du feriepengene om til hundretusener.

BRUKE FERIEPENGER: Nyte eller spare? Ekspertene gir råd om hvordan du best kan bruke feriepengene.
BRUKE FERIEPENGER: Nyte eller spare? Ekspertene gir råd om hvordan du best kan bruke feriepengene. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Hva er feriepenger?

  • Feriepenger tjenes opp året før ferien skal avvikles.
  • Har du ikke jobbet i fjor har du uansett rett på ferie, men du har altså ikke rett på feriepenger.
  • Feriepengene skal være minst 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget.
  • Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Det mest vanlige er likevel at bedriften utbetaler feriepengene i en bestemt måned, for eksempel juni.
  • Når du slutter i jobben skal du få utbetalt feriepengene som er opptjent fram til sluttdato. Utbetalingen skal skje siste lønningsdag før du slutter
  • Har du ikke jobbet, men vært i barselpermisjon betaler NAV feriepenger for inntil 12 uker ved 100 prosent foreldrepengesats, og for inntil 15 uker med 80 prosent foreldrepengesats.

  • Har du vært sykemeldt betaler NAV feriepenger for inntil 48 dager av perioden med sykepenger, mens arbeidsgiver er ansvarlig for feriepengene for de første 16 dagene. Skal du ha krav på noe mer, må bedriften din ha en spesifikk avtale om det.

  • Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at ferien blir avviklet, og arbeidstaker har plikt til å ta ferie. Ferien må tas ut i feriedager, ikke penger.

Kilde: Arbeidstilsynet

- Mange lurer på hvorfor selve lønnen blir mindre i sommermånedene. Grunnen er at du trekkes for årets ferie. Du kan gjerne kalle feriepenger tvangssparing, men hadde ikke feriepengene blitt spart opp for oss er jeg redd mange ikke ville hatt råd til å ta ferie, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB og programleder i Luksusfellen.

Feriepenger kommer sammen med lønna di, normalt i juni. Det er lett å få dollartegn i øynene når kontoen plutselig er uvanlig velfødd. Så hva skal pengene brukes til?

Med Silje Sandmæls råd kan du trylle om feriepengene dine til en pen årslønn. Du må bare tenke langsiktig.

- Stresstest økonomien din og sørg for å bruke pengene i riktig rekkefølge. Betal først ned gjeld med høy rente, deretter ubetalte regninger. Er bufferkontoen tom er det en gyllen anledning til å fylle den opp i tilfelle uforutsette utgifter. Hvis stresstesten av økonomien er bestått bør du legge en plan for pengene, råder Sandmæl.

Hvordan bruke feriepengene

Tjente du 450 000 kroner i fjor og har rett på 5 ukers ferie kan du forvente deg å få utbetalt nærmere 43 000 kroner i feriepenger. (Se faktaboks).

Hva du bør bruke dem til avhenger av økonomien din.

En del av pengene kan fint brukes til ferie eller oppussing, men om du har noe igjen er det lurt å starte eller spe på sparingen.

- Nå som renten er såpass lav anbefaler jeg å spare langsiktig i fond. Hvor stor aksjeandel du velger avhenger av hvor mye risiko du ønsker å ta og hvor lenge det er til du skal bruke pengene, sier hun.

Sparer du i underkant av halvparten av feriepengene dine, altså 20.000 kroner om vi holder oss til eksempelet over, i et aksjefond vil du få en langt romsligere pensjonstilværelse.

- På 20 år kan det ha vokst til mer enn det dobbelte, med en forventet avkastning på 7,5 prosent. Hvis du i tillegg setter av 1.000 kroner i måneden kan du ha i overkant av 450.000 kroner før skatt etter 20 år.

HVORDAN BRUKE FERIEPENGENE: Økonomiekspertene deler sine tips. F.v: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder for Finansportalen.no, Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder i Luksusfellen og Veronica Hermansen, rådgiver i Arbeidstilsynets svartjeneste.
HVORDAN BRUKE FERIEPENGENE: Økonomiekspertene deler sine tips. F.v: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder for Finansportalen.no, Silje Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder i Luksusfellen og Veronica Hermansen, rådgiver i Arbeidstilsynets svartjeneste. Foto: Foto: Forbrukerrådet, Flickr og Arbeidstilsynet.

Hva er egentlig feriepenger?

Ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB går i midlertid mesteparten av årets feriepenger til nettopp ferie.

Hvor mye kan du tjene på å spare feriepengene dine?

Forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen, Silje Sandmæl, har satt opp to regnestykker som viser hvor mye det lønner seg å spare feriepengene dine.

Fem ukers ferie 12%

Årslønn i fjor: 450.000

Månedslønn (1/12 av årslønn): 37.500

Dagslønn: (1/26 av årslønn): 1.442

Feriepengegrunnlag (årslønn minus månedslønn minus fire dagslønner): 406.731

Årslønn i år (lønnsøkning 2,5 prosent): 461.250

Månedslønn: 38.438

Dagslønn: 1.478

Fire dagslønner: 5.913

Utbetalt feriepenger (trekk for 4 dagslønner): 42.894

Resten av året utbetaler de fleste arbeidsgivere 11 vanlige månedslønner.
Men fire av disse dagene ferierer du, så det blir 4 dagslønner for mye. Arbeidsgivere trekker vanligvis dette fra feriepengene.

Trekket utgjør 5.913 kroner, slik at du antakelig får utbetalt 48.808 - 5.913 = 42.894 kroner.
 

Fire ukers ferie 10.20%

Årslønn i fjor: 450.000

Månedslønn (1/12 av årslønn): 37.500

Dagslønn: (1/26 av årslønn): 1.442

Feriepengegrunnlag (årslønn minus månedslønn minus fire dagslønner): 413.942

Årslønn i år (lønnsøkning 2,5 prosent): 461.250

Månedslønn: 38.438

Dagslønn: 1.478

Fire dagslønner: 5.913

Utbetalt feriepenger (trekk for 4 dagslønner): 43.700

42.222 kroner er 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Feriepengegrunnlaget  er den utbetalte lønnen ifjor bortsett fra feriepenger; 413.942 kroner (lønn for 11 måneder og én dag).

Feriepengene skal holde til 25 dagers ferie (når lørdager regnes inn). Men siden en arbeidsmåned regnes som 26 dager, vil de fleste arbeidsgivere utbetale én vanlig dagslønn samtidig med feriepengene altså 43.700 kroner.

44 prosent av nordmenn sier de skal bruke feriepengene til ferie, 17 prosent skal spare dem, 10 prosent skal bruke de til oppussing, sju prosent til generelt forbruk og seks prosent til nedbetaling av gjeld.

- Er du blant de mange som har løpende kredittkortgjeld eller forbrukslån, bør du vurdere å bruke denne anledningen til å nedbetale den dyre gjelden, sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder for Finansportalen.no.

Å bruke feriepengene på nedbetaling av lån kan gi god avkastning.

- Ofte vil dette gi feriepengene en avkastning på 25 prosent eller mer, så en bedre plassering enn dette er vanskelig å finne. Dessuten får du romsligere økonomi resten av året, sier hun.

Du kan ikke droppe ferien

Det er viktig å være klar over at feriepenger ikke kommer i tillegg til lønn i ferien.

- Du kan forvente å få lønn for den tiden du arbeider, men når du har ferie arbeider du ikke og kan heller ikke forvente å få utbetalt lønn. Hensikten med feriepenger er å dekke bortfallet av lønn når du tar ferie, dette skal sikre økonomisk mulighet for ferieavvikling. Feriepenger opptjenes i kalenderåret før man avvikler ferie, forteller Veronica Hermansen, rådgiver i Arbeidstilsynets svartjeneste.

Er du blakk, men full av arbeidslyst? I Norge kan du ikke velge å droppe ferien i håp om å få mer feriepenger.

- Dette vil kun være mulig i tilfeller hvor du ikke har vært i jobb, for eksempel i forbindelse med studier eller ved arbeidsledighet, og at du derfor ikke har opparbeidet deg rett til feriepenger. I slike tilfeller kan du motsette deg avvikling av ferie for å slippe bortfall av lønn under avvikling av ferie.

Selv nyansatte har krav på ferie. Er du helt ny i jobben vil du imidlertid ha begrenset med feriepenger opparbeidet hos nåværende arbeidsgiver, ettersom det beregnes på bakgrunn av lønna du tjente året før.

- Når du bytter jobb og får utbetalt utestående feriepenger fra tidligere arbeidsgiver må du selv sette dette av frem til du skal avvike ferie hos ny arbeidsgiver, forteller Hermansen.

Kortsiktig lykke

Silje Sandmæl understreker at hva feriepengene skal brukes til er avhengig av økonomien, og at det kan lønne seg å bruke dem som buffer, eller til å ta seg av forbrukslån eller kredittkortgjeld.

- Jeg forstår at det frister med ferie, men det kan være kortsiktig lykke hvis regningsbunken vokser mens du er borte. Som programleder i Luksusfellen møter jeg mange som prioriterer feil fordi de ønsker bare for en liten stund og komme seg vekk fra de økonomiske problemene sine.

Hun ber folk tenke over at ferien ikke trenger å koste så mye.

- Å benytte seg av vakker norsk natur til fots eller på sykkel, telte eller bruke turistforeningens hytter kan gi fantastiske opplevelser til en billig penge, sier hun.

Et annet tips er å spørre om å få låne en hytte eller en campingvogn av venner eller familie eller sjekk om selskapet du jobber i har hytter til utleie.

- Hvis du ikke har store gjeldsposter kan du imidlertid bruke pengene på ferie med god samvittighet, mener Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

- De er dette de er ment til, og ferien er oppfunnet fordi mennesker trenger hvile og variasjon i livet. Penger bør brukes til å forbedre livet, ikke omvendt.

Vil du lese flere nyttige saker om økonomi og forbruk? Følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning