Hvilken laptop skal jeg kjøpe?

Etter hvert som det har blitt mer vanlig med trådløse nettverk, så er det flere som investerer i bærbare datamaskiner. De finnes i utallige modeller og prisklasser. Men hva skal man velge?

Her får du noen råd på veien. Mange av rådene gjelder også for stasjonære PC-er.

Hva skal laptopen brukes til?

Det aller første du bør tenke gjennom er hva du skal bruke laptopen til. Er du student og skal bruke den til litt skriving og surfing, så er det kanskje ikke nødvendig å kjøpe så dyrt. Men om du skal spille, se film og høre på musikk må du nok investere litt mer.

Generelt sett er ikke en laptop egnet for tunge spill, spiller du mye så er nok en stasjonær PC det du bør se etter. Men om den har nok minne og et greit grafikk-kort, så er det meste mulig.

Mange produsenter har greie laptoper til rundt 5000 kroner. Disse holder fint til tekstbehandling og surfing, men kommer nok litt til kort om du skal bruke dem til tyngre oppgaver som krever god lyd og godt bilde. I tillegg bør du sjekke om det finnes integrert trådløst nettverkskort. Hvis ikke koster det ikke så mye for en USB-enhet som fikser dette problemet.

Hva betyr det?

Når du leser spesifikasjonene på en PC, så er det lett å bli forvirret. Om man ikke er så godt kjent med uttrykkene, så er det selvsagt ikke godt å vie hva de betyr.

RAM (Random access memory):
Dette er PC-ens korttidshukommelse. Det er denne som bestemmer hvor raskt du kan jobbe på PC-en din og som henter informasjon for deg. Skrur da av PC-en eller lukker programmer, så glemmer den alt.

De fleste rimelige laptoper leveres med 512 MB RAM. Dette holder fint til mange arbeidsoppgaver og surfing. Men om du skal jobbe med grafikk/bilder og spille, så bør du nok satse på minst 1024 MB RAM eller mer.

Harddisk:
Det du lagrer havner på harddisken. Om du lagrer noen Word- eller Excell-filer og litt annet småtteri, så trenger du neppe noen stor harddisk. Men om du eier et digitalkamera med god oppløsning eller et digitalt filmkamera, så fylles det fort opp. Det samme gjelder om du lagrer film og musikk.

40 eller 60 GB harddisk er vanlig på de rimeligste PC-ene, men det er heller ikke uvanlig at en laptop har 120 GB harddisk. Som alternativ til en stor, intern harddisk kan du kjøpe en ekstern harddisk som kobles til via USB-porten.

Microprosessor/CPU:
Denne styrer PC-en din og bestemmer hva de forskjellige komponentene skal gjøre. "Størrelsen" på CPU-en bestemmer hvor raskt de forskjellige oppgavene utføres. Dette er angitt i GHz.
De rimeligste laptopene har ofte rundt 1,4GHz.

Dette var bare noen av uttrykkene du kommer ut for når du skal kjøpe PC/laptop. I tillegg bør du ha et godt skjermkort og lydkort om du spiller mye eller ser film/hører på musikk.

Tilleggsutstyret

Ettersom det ikke bare er å dytte inn nye komponenter i en laptop, så er det viktig at du er oppmerksom på disse behovene FØR du kjøper.

Trenger du f.eks en DVD-brenner eller holder det med en CD-brenner? Kanskje holder det med en lite USB-pinne til backup og dokumenter. Det du absolutt må ha er en CD-stasjon. Diskettstasjoner er sjelden brukt og finnes sjelden/aldri på nye laptoper. Om du har behov for en slik, så bør du nok heller kjøpe en ekstern enhet.

Nettverkskort er også viktig. Det er stort sett alltid et nettverkskort på bærbare maskiner. Der kan du plugge inn nettverkskabelen. Om du har trådløst nettverk hjemme eller kommer til å være mye på farten, så er det like greit å kjøpe en maskin som også har trådløst nettverkskort.

Bluetooth og IR er også en type trådløs tilkobling. Om du bruker mobil med Bluetooth og/eller IR aktivt og tar bilder m.m. så er det nok en fordel om en av disse tingene er integrert i PC-en.

Skal du koble til en ekstern skjerm, så må PC-en ha en utgang for dette. Mus og tastatur kobles til ved hjelp av USB og slike porter er det som regel riktig av på de fleste modeller. Det bør være minst 4 USB-porter på en PC.

Når størrelsen eller utseendet teller

Det største er ikke alltid best. Om skjermen er stor, så betyr det at PC-en også er like stor. I tillegg varierer vekt og tykkelse på bærbare PC-en ganske mye. Om du bare skal ha en "hjemme-PC", så betyr ikke dette så mye. Men om du skal ha den med deg til daglig er det en fordel om den ikke veier for mye og tar for mye plass.

Om utseendet har noe å si, så finnes det mye å velge mellom her også. Men design koster selvsagt.

Det finnes fortsatt hjelp å få hos forhandlerene. Selvsagt er disse selgere som gjerne vil selge deg det de tjener mest på. Men det er lov til å spørre uten å kjøpe. Mange vet hva de snakker om.
Let litt rundt på nettet og sammenlign de forskjellige modellene. Søk opp svar på det du ikke forstår eller spør noen om hjelp. Mest sannsynlig vet ditt 14 år gamle tantebarn mer om dette enn faren din.

hardware.no finner du både produkttester og et flott forum der du kan spørre om råd.

Å kjøpe en bærbar PC er en relativt dyr fornøyelse og dette er ikke noe du bør kjøpe på impuls. Ofte kan du finne en og samme modell med stor prisdifferanse. Å kjøpe på nett er ofte det rimeligste, men hjelpen du får i butikken er absolutt verd noen kroner.