Ben og armer som sover

Hva er det som skjer når foten sover?

Det prikker og gjør vondt når foten sover. Men hvorfor?

FOTEN SOVER: Noen personer er mer plaget med sovende føtter og armer enn andre. Dette kan skyldes stramme muskler rundt forløpet til blodårer og nerver.
FOTEN SOVER: Noen personer er mer plaget med sovende føtter og armer enn andre. Dette kan skyldes stramme muskler rundt forløpet til blodårer og nerver. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Det er noe alle opplever fra tid til annen, og er uten tvil en spesiell følelse. Du reiser deg opp fra setet og kjenner plutselig en ubehagelig prikkende følelse spre seg i den ene foten. Eller kanskje våkner du midt på natten og klarer ikke å bevege armen, for deretter å kjenne den bli fylt av intens prikking.

Hva er det egentlig som skjer med kroppen når en kroppsdel plutselig "sovner"?

Nervene eller blodårer kommer i klem

- Den vanligste grunnen til at bein eller armer sovner er at blodårer eller nerver kommer i klem, opplyser osteopat ved Tromsø Osteopati, Joel Haugeberg.

- Denne avklemmingen kan oppstå når vi for eksempel sovner med armen under hodet eller sitter med beinene krysset. I de fleste tilfeller vil problemet løses ved at man rister litt løs eller skifter stilling.

Nummhet, prikking eller strålinger

Tom Eirik Bjørkli er osteopat ved a+ Osteopati og Fysioterapi, avd Kristiansand. Han forklarer til Kvinneguiden at dette typisk merkes som nummenhet, prikking eller strålinger.

- Nervene har i oppgave å sende informasjon til hjernen (smerte, følelse) og fra hjernen (bevegelse).

Hvis du sitter i en stilling hvor en nerve blir avklemt vil dette ifølge Bjørkli forstyrre nervens evne til å formidle slike nervesignaler.

- Blodårene rundt nervene blir også klemt av og nervene mister oksygentilførselen. Resultatet blir et "sovende" bein fra der nerven blir avklemt og utover.

Noen føtter sover mer enn andre

EKSPERT: Osteopat Joel Haugeberg.
EKSPERT: Osteopat Joel Haugeberg. Foto: FOTO: Lars Martin Bøe
EKSPERT: Osteopat Tom Eirik Bjørkli.
EKSPERT: Osteopat Tom Eirik Bjørkli. Foto: FOTO: aosteopati.no

Hvor mye press på nervene som er nødvendig for at foten sovner er ifølge kiropraktor og daglig leder for Klinikk.no, Mats Gaarder, individuelt og noen opplever dette hyppigere enn andre.

- Dette kommer av at deres anatomi og oppbygning ligger til rette for en slik tilstand. Det er ikke farlig og relateres meget sjeldent til noe form for sykdom.

Bjørkli forklarer til Kvinneguiden at i de fleste tilfeller skyldes dette individuelle forskjeller både anatomisk og ergonomisk.

- På utsiden av kneet ligger en nerve som heter fibularisnerven. Denne ligger nært hudoverflaten og blir derfor sårbar for trykk utenfra. Vi er alle satt sammen forskjellig, og hos noen ligger denne nerven mindre beskyttet enn hos andre.

- En annen årsak er sittestilling. Ved å sitte med beina i kors blir nerven avklemt mellom det lille leggbenet og kneskjellet på motsatt ben.

Andre årsaker kan ifølge Bjørkli være skade/slag mot området nerven er, skade på nerven etter operasjon, overdrevet bruk av høye og stramme støvletter, økt følsomhet i nerven fra tidligere nerveskader (prolaps) og/eller stram musklatur/sener over nerven.

Bli kvitt den sovende følelsen

For å forebygge anbefaler Bjørkli at du endrer sittestilling oftere

Haugeberg ved Tromsø Osteopati forklarer at noen personer er mer plaget med dette problemet enn andre.

- Dette kan skyldes stramme muskler rundt forløpet til blodårer og nerver.

- Disse musklene kan avspennes ved hjelp av tøyeøvelser og fysisk behandling.

Kiropraktor Gaarder er av den oppfatning at trening kan ha en positiv innvirkning på dette.

- God blodsirkulasjon og godt trente muskler vil alltid ha en positiv påvirkning på kroppen.

Når bør du oppsøke lege?

UBEHAGELIG FØLELSE: Kanskje våkner du midt på natten og klarer ikke å bevege armen, for deretter å kjenne den bli fylt av intens prikking.
UBEHAGELIG FØLELSE: Kanskje våkner du midt på natten og klarer ikke å bevege armen, for deretter å kjenne den bli fylt av intens prikking. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Hvis du daglig opplever at armer eller bein sovner eller ikke klarer å bedre det med bevegelse bør du ifølge Haugeberg bli undersøkt av kyndig helsepersonell.

- I noen tilfeller kan det skyldes underliggende sykdom eller vitaminmangel.

Også Bjørkli understreker dette.

- Tilstander som diabetes og anoreksi øker risikoen for å utvikle skade på nervene og dermed lettere provosere dem.

- Det er også andre mer sjeldne nevrologiske og vaskulære(blodårer)sykdommer som kan gi slike symptomer. Dersom man ikke finner ut dette fra en konsultasjon, kan det utføres såkalt nevrografi. Da sender man svak strøm gjennom nerven for å finne ut hvor det er problemer med gjennomstrømming av nerveimpulser.

Visste du forresten at også underlivet kan bli numment?

Les også:

Derfor er flaskevann datostemplet

Derfor stinker ånden din om morgenen

Faren er stor for at du har én av disse sykdommene

Så lett får du fotsopp

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning