Hva bruker du tiden din til?

Hva gjorde vi før vi fikk internett og tv-serier å følge med på? Hos oss så vi ikke mye på tv, men leste aviser og bøker, var ute og lekte. Og så snakket vi sammen.

Publisert Oppdatert
Jeg har tidligere minnet om hvor tilfredsstillende det er å lage mat fra bunnen av. Hvor mye bedre smaker det ikke? Jeg synes i hvert fall det. Og jeg liker å børste støv av litt andre aktiviteter enn tv. Var alt mye bedre før? Nei, selvsagt ikke. Men et par ting liker jeg å ha med videre, og nå har jeg også satt det ut i livet.

Da jeg var liten skrudde vi på tv-en klokken seks, da var det barne-tv. Så ble den skrudd av og på igjen til Dagsrevyen. Det var ingen ettermiddags-tv og det var kun i julen vi kunne se barne-tv på morgenen, på svensk tv. Dette med å la tv-en stå og gå i timer på timer til vi går og legger oss, var helt fremmed. Vi barna var ute og lekte eller på besøk hos hverandre. De voksne satte erter til bløt og bakte brød. Og så leste de avisen til ettermiddagskaffen. For vi hadde ettermiddagskaffe med en liten kakebit til. Og avisene, ja¿ de ble lest litt mer nøye enn jeg leser dem i hvert fall, sånn i reklamepausene.

Og samtaler. Jeg husker før Kronprinsbryllupet hvordan kronprinsen skrøt av de gode samtalene det kommende ekteparet hadde. Jeg ble litt sjalu. For det har ikke vi her i Petra-heimen alltid. Ikke fordi vi ikke kan eller vil. Men fordi vi lar oss styre av tv og pc. Jeg synes det er vanskelig å få roen. Og da jeg først ble bevisst hvor bevisstløs jeg egentlig var med tiden min, begynte jeg snu litt og ble mer bevisst og stilte spørsmålet; hva gjorde vi før?

Etter påske begynte jeg med mine nye forsetter. Etter middag ser jeg i tv-programmet og merker ut de programmene jeg har lyst til å se, og ikke bare zapper til jeg kommer til noe "det går an" å se på. Hvis det ikke er noe jeg virkelig har lyst til å se, finner jeg frem en bok når jeg kommer hjem fra den ettermiddags- /kveldsturen jeg har begynt å gå. Ved pinsetider regner jeg med at jeg automatisk har svært lyst til og ikke kan la være å gå tre ganger i uken. Dette kommer i tillegg til helgene. Vi får tid til en hel del andre ting også. Vi slipper skippertak ved vaskemaskinen og vi har faktisk fått både hengt opp bilder vi har planlagt lenge, samt lagt nytt gulv i soveromsgangen.

Dette gir meg en tilfredsstillelse som handler om tidsbruk og om hva jeg bruker livet mitt til. Jeg ønsker å begrense alle tidstyvene som tar fra meg det jeg vil ha, nemlig grundig lesing av avis, tid og ro til å snakke med noen om det etterpå, en kveldstur bort til en venninne jeg tidligere sendte sms til og sagt hei til. Jeg har ikke tall på alle de teite tv-programmene jeg har sett og likevel husker jeg ikke noe av det.

Hva kan det gi meg? Hva kan alle nettsidene gi meg? Ikke at jeg aldri har snappet opp et godt råd om dette og hint fra en ivrig KG-bruker som har brukt sin tid på å gidde å svare noen som lurer på noe. Men hva gir det meg å surfe på utallige nettauksjoner (min dille) og alle mulige sladresider om kjendiser? Ingenting. Bortsett fra mye mindre tid til å gjøre andre ting.

Jeg vil ha det litt som vi hadde før. Jeg vil ikke og kan ikke klare meg uten internett og tv. Men når jeg tenker meg godt om, kan eller vil jeg ikke klare meg uten å kunne bake et brød eller drikke en kopp te sammen med en venninne heller. Alt var ikke bedre før, men det var neimen ikke alt som var like teit heller.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning