Husjakt i Dessau

Dessau i Tyskland er ikke verdens navle. Men byen er sentrum for fenomenet Bauhaus, en banebrytende skole og en ideologi -som nærmest er et synonym for original design og arkitektur.

Publisert Oppdatert
Nei, her er det ikke snakk om en tysk varehuskjede på vei til Norge, men om en banebrytende skole - og en ideologi - som oppsto i Tyskland etter første verdenskrig.

- Det er ikke mulig å snakke om moderne kunst, design og arkitektur uten å nevne Bauhaus, mener René Weiszbarth.

I baren på Bauhaus Klub har han tatt en pause fra arbeidet med et prosjekt om urban omstrukturering av østtyske byer. Klubben ligger i kjelleren på Bauhaus-skolen i Dessau - kjernebygningen i den verdensomspennende Bauhaus-tenkningen, som omhandler alt fra dørhåndtak og lamper til boligblokker og byplanlegging.

Det hele startet i Weimar i 1919. Men grunnlegger Walter Gropius og hans radikale tanker om "den nye arkitekturen" falt ikke helt i god jord, og Bauhaus-bevegelsen flyttet derfor til mer progressive Dessau i 1925. Der ble den til nazistene stengte skolen i 1933. Nazistene likte ikke de radikale tankene om arkitek tur. Tyske hus skulle ikke ha flatt tak.

- Jeg er så betatt av den rene stilen. De rette linjene. Vektleggingen av lysinnfall, sier Ulli, som vi treffer utenfor huset som en gang tilhørte Moholy-Nagy og Feininger, to sentrale navn i Bauhaus-bevegelsen. I likhet med selve Bauhaus-bygningen, står direktørboligene på UNESCOs liste over verdensarv.

- Jeg er veldig interssert i moderne arkitektur og jeg har reist hit for å forstå bakgrunnen for modernistisk tenkning, forteller Ulli.

- Kall det gjerne en pilgrimsreise.

FOTO: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning