Høytid for horror

Si hva du vil om Halloween – kinoutsiktene er skumle. Og ikke bare på grunn av filmen ved samme navn.

Publisert Oppdatert
Kommersialiseringen av allehelgensaften er like amerikansk som Hollywood. Koblingen borger for skumle kinoutsikter i månedsskiftet. Når "Saw IV" får felles premiere over hele verden fredag 26. oktober, er det alt annet enn vilkårlig.

Større gjennomslagskraft i horrorkretser har nyinnspillingen av John Carpenters "Halloween". Originalen fra 1978, som tross indiebudsjett spilte inn nærmere 50 millioner dollar, ble en pionér innenfor slasher-sjangeren, etter hvert med sju oppfølgere. Remake-regissør Rob Zombie ripper opp - bokstavelig talt - i drapsmaskinen Michael Myers' ungdomstid.

- Utgangspunktet mitt var: "Hva kan jeg finne på for å puste liv i en rollefigur som har vært blant oss i 30 år?" Jeg konkluderte med at det ville bli annerledes hvis jeg utstyrte ham med en full bakgrunnshistorie, melder Zombie overfor cinema.com.

Alien-vikar

Skrekkhøysesongen gir seg utslag også i skandinaviske filmmiljøer. I Danmark har kreftene bak "Nattevakten" (1994) gått sammen om å lage noe så uortodokst som en sci-fi-gyser for barn. Resultatet er "Vikaren", om læreravløseren som både leser tanker og behersker andre kunster ensbetydende med det ytre rom.

Det norske svaret er "5 grøss", hvor like mange regissører har satt seg fore å dokumentere sine verste marerittforestillinger. De mest profilerte i selskapet er Pål Jackman og Bobbie Peers, kjent for henholdsvis "Detektor" og "Sniffer". Fellesløftet åpner på det store lerretet lørdag 3. november.

Mareritt

En av de nye stemmene er Susanne Falkum Løvik. Hun står bak avsnittet "Oppvåkningen".

- Jeg ville finne en situasjon som kan utspille seg i virkeligheten, en setting alle kan identifisere seg med, forteller hun.

- Da jeg var liten, hørte jeg en historie om ei jente som var immun mot narkosen da hun gjennomgikk en lårhalsoperasjon. Jenta ble liggende lam, men våken, slik at hun kjente smerten fra inngrepet. For meg har denne historien sittet på netthinnen som noe av det ekleste jeg kunne bli utsatt for - som å bli begravd levende, sier Falkum Løvik.

Frastøtende

Sunnhetsgehalten i publikum er òg åpen for debatt. Senest i fjor høst var forskerne ute og påpekte at barn som ser uhyggelige filmer, stiller seg lagelig til for angst, aggressivitet og selvskadende tendenser.

- Disse filmene er ikke for alle, vedgår "Halloween"-Zombie.

- Visse mennesker hater dem - de sier de blir uvel og ikke sover på en måned. Jeg mener vi må utvise ansvarlighet i hvordan vi framstiller tingene. Jeg vil at volden skal være realistisk. Hvis den virker frastøtende, er det bra, for det skal den.

Til topps

"Halloween" gikk rett til nummer én i USA da den åpnet i sommer. Det betyr ikke at kritikerne var samstemte. Mens bransjebibelen Variety hentet fram slakterkniven, tilbød den innflytelsesrike gratisavisa Village Voice sin støtte.

"Et fiktivt monster er kanskje ikke like respektabelt som emne som et historisk sådan, tenk Idi Amin eller Truman Capote. Men Zombies portrett er minst like ærbødig, gjennomført og ektefølt som ethvert Oscar-grabbende horrorshow," het det der i gården.

Snart kan du avgjøre selv - om du tør.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning