Høyt oppe i Melkeveien

– You are from Norway? – Yes. – Dra te helvete do! Massimo smiler bredt, fornøyd over å kunne servere et kraftuttrykk på et språk han ikke begriper.

Sist oppdatert
Vi aner at mannen bak disken har vært i kontakt med nordmenn før. Han er sjef på Tana Della Volpe, toppstasjonen i Sestrières skianlegg. "Huset til reven" betyr Tana Della Volpe på norsk. I tillegg til å fungere som endestasjon for stolheisen Chisonetto Banchetta, rommer den en restaurant og "verdens beste trestjerners hotell", ifølge Massimo.

- Gutter som vil imponere sin kvinne tar dem med hit. For hvilken kvinne kan motstå en mann under disse omgivelsene, spør Massimo. Uten å forvente noe svar.

Kanon i OL-løypa

Selvom skydekket ligger tungt over Sestriére, skinner solen på "revehiet" til Massimo, cirka 2500 meter over havet. Vi kan se fjelltoppene stikke opp som isfjell på et gråhvitt hav. Herfra er det bare å sette utfor i espressofart ned "Kandahar Banchetta - Giovanni Nasi", som er OL-løypa for utfor og super-G.

Fra et av vindusbordene på Tana Della Volpe, spraker det i radioen til skipatruljen som har lunsj med rødvin og pasta. Davide, Daniel og Simone forteller at de er klare til å ta seg av turister med som måtte ha behov for litt assistanse i bakken.

- Særlig jenter, smiler Davide og legger til med alvorlig mine:

- Vær forsiktig i utforløypa. Den er veldig bratt.

Agnelli-bakkene

Bratt skal være sikkert og visst. Det starter relativt pent. Men så stuper hengene som en dårlig aksjekurs. Igjen blir man minnet på hvilke enorme kraftanstrengelser utforkjørerne må gjennom før de kan passere mållinjen.

- Oh my God, stønner en dame med britisk aksent som har forvillet seg ned i det stupbratte partiet.

Av størrelse er ikke Sestriere-anlegget spesielt imponerende. Men gjennom sammenslutningen Via Lattea (Melkeveien), har man tilgang også til anleggene i Sauze d"Olux, Sansicario, Cesana og Claviere. Man kan dessuten stå på ski over i Frankrike og Montgenevre.

I tillegg til Kandahar Banchetta, skal Agnelli-bakkene brukes i de olympiske konkurransene. De er oppkalt etter Fiat-gründeren Giovanni Agnelli.

- Det var Agnelli-familien som bygde Sestrière, forteller Martha, som jobber i skisjappa Snow Limits ved Piazzale Kandahar, rett ved OL-arenaen.

Den sjette steinen

Sestrière skal ha fått navnet sitt etter en romersk milestein "Petra Sistraria" - den sjette steinen. En slik stein skal angivelig ha vært oppført i fjellheimen nær Sestrière. Slike stener fungerte som veiledere, og ga blant annet romerske saltkaravaner en idé om avstanden til nærmeste by.

Oppdagelsen av Sestrière som skisted kom først da Fiat-gründer Giovanni Agnelli og sønnen Edoardo kastet sine øyne på stedet. De forvandlet Sestrière til et mål for masseturismen. Fra 1931 og fram til Annen Verdenskrig ble Sestrière forvandlet fra en borgjemt bygd til en moderne resort med luksuriøse hoteller og moderne heiser.

Tre gondolheiser ble bygd, hoteller som brøt radikalt med den tradisjonelle alpine arkitekturen ble reist og Torinos borgerskap inntok stedet. Tårn-hotellene Duchi d"Aosta og Torre ble selve symbolene på det glamorøse Sestrière, sammen med det noe mer konservativt utformede hotellet Principi di Piemonte. I tillegg kommer de noe mindre Valtur-tårnene.

- Sestrière er litt fint, men ikke som Cortina, sier ostebonden Moreno som selger oster fra Aosta på et lite marked i byen.

I dag er det Club Med som forvalter tårnhotellene, og de er ikke klassifisert til mer enn to stjerner. Av malingen som flasser av veggene, kan man lese at de glamorøse tidene i beste fall har tatt en pause.

- Beklager, her er alt stengt, sier en streng dame i den ellers tomme resepsjonen på Torre.

Håper det blir bra

For å kunne sette utfor i Sestrière, må man først opp fra Cesana Torinese - på en bilvei som stedvis er både bratt og sleip. Det første som åpenbarer seg i Sestrière, er nettopp de berømte tårnene. Den helt nye olympiske landsbyen Mariana er også noe av det første man ser.

- Jeg er så lei av å bo på en byggeplass. Håper de blir ferdig snart, sier Martha og kikker ut av vinduet på Snow Limits. Sammen med Alessandro leier hun ut ski og brett til turister.

- OL blir nok bra for businessen, sier Alessandro.

Sponsorsjef i DnB NOR, Jacob Lund, har uttalt til Finansavisen at han ikke har store forventninger til Torino-OL, grunnet "liten publikumskapasitet, logistikkproblemer og amatørmessige arrangører".

Martha er bekymret hun også. Hun ler smånervøst, da vi spør om hun gleder seg til Vintelekene starter.

- Det virker kaotisk nå. Jeg må innrømme at jeg gleder meg mest til OL er over, slik at vi kan komme tilbake til normalen.

- Men jeg håper jo OL kommer småbyen vår til gode.

Reisefakta

En times kjøring fra Torino ligger vintersportsstedet Sestrière - 2035 meter over havet. En tilnærmet urørt landsby bestående av jordbrukere, inntill Agnelli-familien oppdaget stedet i 1930.

Dette skjer under OL (10-26/2):

* Utfor, kombinert utfor og super-G for herre. Løype: "Kandahar Banchetta - Giovanni Nasi".

* Storslalåm for menn og kvinner. Løype: "Sises".

* Slalåm for menn og kvinner. Løype: "Giovanni A. Agnelli"

Reise dit:

* Tog retning Lyon fra Torino. Gå av i Olux og ta buss (Selskap: Sapav) den siste biten.

Fly:

* Oslo-Torino. Fra 292 kroner én vei (Norwegian).

Leiebil:

* De fleste leiebiler leveres med sommerdekk som standard. Betal litt ekstra for kjetting. Det er bratt opp til Sestrière, og det kan være mye snø.

Via Lattea:

* 400 km med løyper.

* 89 heiser.

* Høyeste heispunkt: Mont Motta: 2808 moh (Sestrière)

* Største fallhøyde: 701 meter (Sestrière)
Skikort:

* Dagskort voksen, kun Sestriére: 28 Euro

* Dagskort voksen, Via Lattea: 31 Euro
Afterski

* Ingen av de skandinaviske charteroperatørene har Sestrière på programmet, så de små antydningene til afterski er av den svært rolige, italienske sorten.

Web:

* Montagnedoc

* Vialattea

* Sestriere

* Torino2006

Foto: Carl Martin Nordby

Denne saken ble første gang publisert 06/02 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også