Høy på dyr

Er du ung, usikker og under press, kan dyr være redningen. Det mener TV-veterinær Trude Mostue, som selv ble mobbet i ungdommen.

Publisert Oppdatert
- Jeg gruer meg allerede til min egen datter blir ungdom. Det er altfor mye press om å være kul, ha det rette utseendet og de rette klærne. Dyreinteresse kan være en veldig god motvekt, sier Trude Mostue.

For rundt et år siden flyttet hun hjem til Norge med sine tre små barn. Siden da har hun rukket å være profilert deltaker i TV2s "Skal vi danse", planlegge ny tv-serie for 2008, bli deleier i dyreklinikk og pusse den opp, lansere landets første dyreambulanse, og skrive boka "Dyrlegen" - som kommer ut i disse dager.

Indre styrke

- Med boka vil jeg hjelpe folk å finne et kjæledyr som passer for dem. Mange velger dessverre feil, sier veterinæren.

Hun har møtt et rikt utvalg av haier, bjørner og slanger i sitt 39-årige liv, men hevder likevel å være grunnleggende fascinert av våre hjemlige hverdagsdyr.

- Dyrene som går rundt beina våre til daglig, er fantastiske skapninger. Jeg vil gjerne inspirere spesielt ungdommer til å se dem, lære om dem. I en periode av livet der man lett kommer skeivt ut, og det er altfor mye fokus på utseende og moter, kan dyr være redningen! Kontakten med dyr kan bidra til å bygge indre styrke hos ellers usikre ungdommer, mener Trude Moestue.

Mobbeoffer

Selv opplevde hun mye mobbing og fysisk trakassering i ungdomsårene.

- Jeg var selvsikker som barn, og hadde stor glede av dyreinteressen min. Men i ungdomsårene kom usikkerheten og følelsen av å være annerledes, forteller hun.

- Jeg dagdrømte, leste, hørte på musikk og var litt mindre opptatt av dyr generelt, men veldig glad i katten min. Og jeg husker at jeg drømte mye om at jeg skulle vise dem, sier Mostue.

Det har hun gjort til gagns. På 90-tallet fikk hun først kjendisstatus som veterinær i England, deretter i Norge, og har hele tiden framstått som en glad, sterk og livsbejaende dyrlege.

- Folk som tør å stikke seg ut i voksen alder, har ofte en fortid som mobbeoffer, konkluderer hun selv.

Katt på timeplan

I England holder Trude Mostue foredrag om dyr for barn og unge. Dessuten har hun vært med å utvikle et undervisningsopplegg, som blir brukt i skoler fra og med denne høsten. Noe lignende kunne hun tenke seg å gjøre her i landet.

- Mange barn og ungdommer har lyst på dyr, men hva skjer med jentene på fjorten? De mister interessen etter to uker, og er rett tilbake til gutter og klær igjen. Det er fordi de har for lite kunnskap, fastslår Mostue, og trekker fram sitt favorittdyr som eksempel.

- Katten rusler jo forbi rett utenfor skoleporten, så hvorfor ikke bruke den for å lære om biologi og fysiologi? Den er jo ikke bare god å klappe på, men en utrolig atlet! Hva er vel Supermann og Catwoman og andre tegneseriefigurer mot katten?

Veterinæren runder av med en hyllest til ett av de dyrene hun faktisk har innrømmet en viss redsel for.

- Spiderman, "move over" asså! Se heller på en edderkopp, dere!

Trudes kjæledyrtips

 • Katt

  Pluss: Det perfekte kjæledyret. Uavhengig, men kosete, passer inn i en travel hverdag.

  Minus: Mer knyttet til territoriet sitt enn menneskene sine. Utekatter er utsatt for ulykker og sykdom.

 • Hund

  Pluss: Blir en veldig nær, lojal venn. Flott familiedyr, og verdens beste sjekketriks for enslige.

  Minus: Blir ekstremt avhengig av deg, er nummeret før egne barn.

 • Minigris

  Pluss: Grisen overgår alle andre dyr intelligensmessig. Veldig sosial. Kan trenes opp som en hund.

  Minus: Selskapssyk - må enten bli med deg overalt, eller være sammen med en annen gris.

 • Rotte

  Pluss: Ekstremt sosial og intelligent, trives på skulderen din.

  Minus: Halen. Men det er en smakssak!

 • Kanin

  Pluss: Ekstremt sosial, med morsom personlighet.

  Minus: Passer ikke for småbarn, liker ikke å bli løftet opp. Trives bare hvis den går fritt i boligen og helst også ute i en innhegning.

 • Hamster

  Pluss: Fin for natteravner, og for folk som har tid til å sosialisere den ved å håndtere den masse.

  Minus: Sover om dagen. Er ofte en sær einstøing.

 • Papegøye

  Pluss: Morsom, vakker, lett å trene opp.

  Minus: Krever ekstremt mye tid, mer enn en hund. Lar seg ikke kombinere med full jobb. Blir en bortskjemt drittunge hvis den ikke lærer å ta kommando.

 • Hobbydyr (fisk, reptiler, insekter)

  Pluss: Interessante og fascinerende.

  Minus: Ikke kjæledyr, det vil si null kos og ikke noe personlig forhold.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning