Hip pop-kongen

Som plateprodusent regjerte Timbaland 2006. Nå topper han endelig listene også som artist.

Publisert Oppdatert
I skrivende stund er singelen "Give It To Me" nummer 1 på listene både i USA og i Storbritannia. En klatring opp til sjetteplass i Norge lover også bra. Men dette skyldes ikke bare Timbaland alene: "Give It To Me" har gjestevokaler fra Nelly Furtado og Justin Timberlake, de to artistene som det siste året har gjort ham til verdens heteste pop-produsent. Timbaland har fått blod på tann og sendt en invitasjon til å møte Coldplay, dessuten har han visstnok noe på gang med Madonna.

Men først skal vi få høre hva han har klart å tilføre Björk.

- Jeg kontaktet ikke Timbaland fordi jeg var desperat etter å jobbe med den hotteste produsenten på markedet. Vi to har dyp respekt for hverandre. Selv om de musikalske utgangspunktene våre er svært forskjellige, har vi også visse felt der vi er i synk, forklarte Björk til NME i mars.

Hva er det med dette hip hop-geniet som nå gjør ham så ettertraktet blant popstjernene?

Signatur-sound

"Timbaland har forandret måten rappere, sangere og deres fans oppfatter rytme på. Det er ingen overdrivelse å sammenlikne ham med James Brown, en annen rytmefanatiker som fant nye muligheter i gamle grooves" skrev The New York Times-spaltisten Kelefa Sanneh i sin omtale av det nye albumet "Timbaland Presents: Shock Value".

I tillegg til leken med rytmiske synkoper er bruken av minimalistiske synth-tema blitt en del av Timbaland-signaturen. Mange har prøvd å etterlikne ham, men få har vært i nærheten av å matche Timbalands produksjoner. I andre halvdel av 90-tallet bidro platene han laget for Missy Elliott, Aaliyah, Ginuwine og et utall andre artister til å fjerne de fleste skillene mellom hip hop og r&b. Og da Timbalands andre gullalder startet for alvor i 2006, satte hans produksjoner for Nelly Furtado og Justin Timberlake en helt ny standard for hva som er gangbar hitlyd blant hvite popartister. Til sammen fem av singlene deres har toppet listene i USA det siste året.

Reddende engel

Nå ønsker alle å leke med Timbaland. Og selv er han åpen for det meste. Rolling Stones er visstnok drømmeklientene, og hvorfor ikke prøve å løfte Whitney, Britney og Jacko opp fra gjørma?

- Jeg er den typen som prøver å redde verden, forklarte han til Entertainment Weekly i mars.

- Det plager meg å se Britney Spears og hennes smerte. Jeg ønsker å ta henne med langt vekk, og hvis vi blir enige om å jobbe sammen er Justin Timberlake villig til å gjenforenes med henne i studio, røpet han, og siktet til Britneys tidligere flamme.

Til danske Gaffa uttalte Timbaland nylig:

- Jeg vet ikke om det bare er en drøm, men jeg tror jeg kan gjenopplive Michael Jackson fra de døde. Jeg kan gjøre ham hot. Han vet det nok selv også, men kanskje er han redd for meg.

Stor i kjeften

Selvtillit og ego har altså Timbaland mer enn nok av, slik tradisjonen er i hip hop-kretser. 248.000 downloads av "Give It To Me" på en uke i USA - tidenes nestbeste i Statene - har sikkert ikke moderert mannen. For første gang opplever han stor suksess under eget navn, etter fire album (to av dem sammen med rapperen Magoo) som på langt nær har hittet like hardt som mange av de platene han har produsert.

De siste årene har Timbaland også i økende grad begynt å rappe/synge litt selv når han produserer andre. Du hører ham for eksempel på Nelly Furtados "Promiscuous" og Justin Timberlakes "SexyBack", og både her og der på "Shock Value"-albumet. "I'm a real producer and you just the piano man" erklærer han i "Give It To Me", og plutselig vet hele verden at han har en feide med sin tidligere samarbeidspartner Scott Storch. Storch har svart med å hevde at det nå er Timbalands nye protegé Danja som egentlig har æren for hans siste suksessproduksjoner.

Litt drittkasting hører jo alltid med i hip hop. Verre er det nok for Timbaland å bortforklare anklagene fra den finske artisten Tempest om et uklarert sample i Nelly Furtado-låten "Do It". I YouTube-alderen er det ikke vanskelig å spre dokumentasjon om de besnærende likhetstrekkene, og mengder av forum-, avis- og bloggkommentarer kan studeres på http://pelulamu.net/timbaland.

Men hva så? Sampling - klarert eller uklarert - har alltid vært en del av hip hop. Og selv om Timbaland har slanket bort mange av de 150 kiloene han hadde for et par år siden, skal det mer til enn en Tempest for å blåse ham ned fra toppen nå.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning