Himmelstigen

Da Kongen av Aragon ville erobre Bonifacio, forsøkte han å ta trappen. Han lyktes ikke – men det har turistene gjort.

Publisert Oppdatert
- Bonifacio er visst en veldig vakker by, og jeg har hørt om noen berømte trapper. Men jeg har ikke tid til å sjekke det ut nærmere. Du skjønner, jeg skal sykle til Japan.

På sørspissen

Thomas Braunagel artikulerer seg så godt han kan mellom munnfullene med baguette og Pietra-øl. Servitøren på fortauscafeen kaster misbillige blikk på tyskeren som spiser og drikker som om han skulle hatt Aragons hær i hælene.

- Jeg skal rekke 13-fergen til Sardinia. Der håper jeg å mønstre på som kokk på en båt til Tyrkia, forklarer Braunagel.

Vi treffer ham på havna i klippebyen Bonifacio - en usedvanlig festningsby og Korsikas mest besøkte attraksjon helt på sørspissen av øya. Tyske Braunagel forteller at han jobbet som kokk i Zürich, ble lei, sa opp jobben, solgte leiligheten og kastet seg på tråsykkelen med Japan for øyet. På Korsika har han syklet den 170 km lange strekningen fra havnebyen Bastia til Bonifacio.

- Korsika er en vanvittig vakker øy. Veldig frodig, høye fjell og krystallklart hav. Jeg er lei meg for at jeg ikke rekker å se disse trappene, men jeg må videre, roper Braunagel fra sin tunglastede sykkel.

Klisjéfylt

"Hvis du bare hadde én dag og ett valg, så burde du reise til denne byen", skriver Hotspots om Bonifacio. For egen regning legger vi til at det hjelper å like trapper. Stupbratte trapper og bratte bakker.

Byen er delt i to plan: Det nedre planet består av havna La Marine som er omgitt av bratte klipper i kalkstein. Det andre planet er et citadell, reist på en klippe. Og det er i første rekke byen på klippen - La Haute Ville - som gjør at turistene strømmer til Bonifacio.

Byen er som tegnet ut av det mest klisjéfylte bildet man har av franske eller italienske festningsbyer: En labyrint av trange smug mellom fire-fem etasjes hus med tykke murer, bratte trapper, små restauranter og rød takstein. Beliggenheten på klippen gir småbyidyllen en ekstra, og svært dramatisk dimensjon. Noen av husene ligger helt ut på kanten av kalksteinklippen og har balkonger der folk med høydeskrekk neppe hadde greit å nyte rosévinen. Utsikten er spektakulær. Enten mot Sardinia. Eller rett ned i bølgene som slår mot foten på den porøse kalksteinklippen, og utsetter den for kontinuerlig erosjon.

Stairway To Heaven

- Dere bør virkelig sjekke ut Kongen av Aragons trappeoppgang, mener Kate Barnes fra Australia.

Trappen viser seg å være bratt som et vondt år. Den fører 65 meter rett ned fra klippebyen, og noen av de 187 trinnene må være nærmere 50 centimeter høye. Turen ned er et kapittel for seg, men det er særlig turen opp igjen som kan ta livsgnisten fra et gjennomsnittmenneske. Bare tanken på at det er mennesker av kjøtt og blod som har gravd den ut er svimlende. Ved havkanten kan man følge en sti i klippeveggen bort til St. Barthélémys brønn. Her hentet Bonifacios innbyggere sitt drikkevann. Brønnen ligger i en hule som i dag er markert med dødsfare.

Ifølge legenden ble trappeoppgangen gravd ut en gang i 1420 av soldatene som tjente under Kong Alphonse 5. av Aragon (i Spania). Kongen behersket Sardinia og ville ha Korsika i porteføljen. Han satset på å starte erobringen med Bonifacio. Ifølge legenden var motstanden fra klippebyen så massiv, at soldatene i et siste desperat forsøk gravde ut en trappegang fra havkanten og opp til Bonifacio. Gravearbeidet skal de ha gjort unna på én natt. Men i siste liten skal en gruppe kvinner ledet av Marguerite Bobbia ha hørt og avslørt gravearbeidet. Overrasket av Bonifacio-innbyggernes motangrep, oppga Alphonses soldater forsøket på å erobre Bonifacio.

Rastello-trappene

Også fra havna og opp til festningsbyen er stigningen svært trinnvis. Først de seige Rastello-trappene - som fører opp til midtplanen Col St. Roc - deretter St. Roch-bakken opp til citadellet. Alternativt kan man ta det tivoliaktige turisttoget sammen med alle pensjonistene som sitter og stirrer inn i LCD-skjermen på videokameraene sine. Det er også mulig å kjøre bil hele veien opp, men dette er neppe å anbefale i høysesongen. På grunn av faren for parkeringskaos.

- Skal du til Bonifacio, reis i juni, tipser Harold Kernodle Jr.

- Båtplasser er så å si umulige å oppdrive dersom man kommer sjøveien i juli eller august, forteller amerikaneren. Han har fått seilbåten sin "Azure" fraktet over til Middelhavet hvor han tilbringer feriene sine.

- Hvis du bare reiser utenom høysesongen, kan jeg anbefale Bonifacio på det varmeste.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning