Helt rett nyanse

Når du vil ha akkurat samme nyanse på veggen som på sofaputen, trenger du ikke lenger å stole på øyet.

Publisert Oppdatert
- Fargemåleren brukes mest av malermestere. Også arkitekter og interiørarkitekter har nytte av apparatet, sier Øyvind Olsen, markedssjef i NCS Colour Centre.

Måleren, som kalles "NCS Colour Scan", fungerer ved at man holder den mot et farget materiale - vegg, tekstil eller annet - og trykker på knappen. Etter to sekunder oppgir måleren fargekoden på den nærmeste standardiserte NCS-fargen. Totalt 1950 farger er standardisert i systemet.

Rimelig nyhet

Den lille måleren er en nyhet av året, og er praktisk på grunn av størrelsen, som er omtrent som en mobiltelefon. Prisen ligger på 9380 kroner pluss moms.

Tidligere måtte man ut med mellom 40.000 og 50.000 kroner for et fargemålingsapparat. Den gamle måleren er nesten fem ganger større enn den nye. Begge typer forholder seg til det rådende systemet i fargehandelen, NCS Natural Colour System.

Utlån

- Det blir likevel dyrt for privatpersoner å kjøpe inn den nye fargemåleren. Kan man låne den hos fargehandlere?

- Foreløpig har dessvere svært få forretninger kjøpt inn det nye apparatet, opplyser Øivind Olsen, men han tror flere fargehandlere vil oppdage fordelene ved den lille måleren etter hvert.

Måler ikke alt

En ulempe ved fargemåleren er at den kun klarer å måle farge på materialer som er tette og jevne.

- Det skyldes at apparatet må ligge helt inntil fargen som skal måles. Hvis det er mye struktur eller mange lag i et materiale, slipper det inn lys mellom måleren og materialet, og målingen blir feil, sier Olsen.

- Vi prøver apparatet mot kronbladene på en ringblomst, og får bekreftet apparatets begrensninger. Mot en glatt vegg går derimot målingen problemfritt.

__________________________________________________________________________

I samarbeid med Min Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning