Velg riktig grill

Grillsesongen har startet for fullt, og lukten av varmt kull og tennvæske brer seg over det ganske land. Mange har planer om å kjøpe ny grill, men hvilken type egner seg egentlig best?

Publisert Oppdatert
Sommeren er i anmarsj. Det varme været gjør at stadig flere tørker støv av den gamle grillen og trekker ut i solen. Andre kjøper ny, og da er det viktig å tenke på hvor og hvordan du vil bruke grillen, og hva du skal bruke den til.

- Du må vite om du vil ha en portabel grill du kan ta med deg ut i skog og mark eller en tyngre stasjonær grill til å ha i hagen eller på terrassen, sier Ole Asmundvaag, markedsassistent hos Clas Ohlson.

- Det er forskjell på camping- eller engangsgriller og en gassgrill med en 13 kilos gasstank.

Praktisk liten

- De fleste som handler hos oss velger mindre grilltyper, som man lett kan pakke sammen og bære rundt hvor det enn måtte være, sier Asmundvaag.

- Kulegrillen er jo blitt en slager de siste årene, men er kanskje litt for stor for lengre utflukter. Den kuleformede bord- og campinggrillen er en verdig erstatter. Disse er mye mindre og har vært utrolig populære den siste måneden.

Tradisjonelle grillbøtter og engangsgriller er også enkle alternativer når du skal ut på tur.

Flere velger gass

Når det gjelder stødige, stasjonære grilltyper er trenden i år gass. Asmundvaag mener mistilliten til gassgriller har stupt.

- Vi ser at flere velger gass fremfor kull. På en gassgrill er det enklere å styre varmen, og resultatet da er at maten ofte blir mye bedre.

Grillguru Craig Whitson, forfatter av boka "Far lukter svidd", er enig i at gassgrill er enklere i bruk. Han mener lokk og fleksibel temperaturkontroll er viktigst for gassgriller.

- Det er lettere å bruke gassgrill, og du har en bedre fleksibilitet når det gjelder kontroll over temperaturen. Jeg er selv litt mer tilhenger av kull enn gass, men begge gir bra resultat.

Til opptenning anbefaler Asmunvaag gass- eller grilltenner. - Det er enklere og tryggere enn å bruke lighter.

Glemmer ettersyn

Asmundvaag sier en av de viktigste aspektene som folk glemmer når det gjelder grilling, er rengjøring og vedlikehold.

- En gassgrill er en investering som varer flere år om du tar vare på den. Kjøkkenspray, grillkost og skrubbing er det som skal til for at den holder formen oppe til neste sommer, sier Asmundvaag.

Whitson sier det er viktig å rengjøre grillen ofte slik at røyksmaken du får i maten ikke er preget av tidligere grillseanser.

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning