Vann skader tennene

For noen uker siden testet Kvinneguiden tilfeldig utvalgte typer vann med smak. Nå ønsker tannpleierne fokus på faren ved vannet. -Kjøpevann med smak kan gi syreskader på tennene, sier tannpleier Torhild Rasmussen.

Publisert Oppdatert
I dag er Verdens Vanndag, og det blir stadig mer fokus på å drikke vann som både er sunt og trendy. Resultatet av vanntesten vår ble likevel ble så som så og vi konkluderte med at vi aller helst vil drikke vann fra springen. Tannpleier ved Os Tannklinikk i Bergen, Torhild Rasmussen, synes det er flott at folk velger vann som tørstedrikk, men mener at medaljen har en liten bakside.

Emaljen etses bort

-Kjøpevann med smak og kullsyre kan være sure og gi syreskader på tennene, dessuten er det dyrt. I fjor kjøpte vi vann for 144 millioner bare i Norge, forklarer Rasmussen til Kvinneguiden.

Videre forteller hun at hun i de senere årene har opplevd flere utfordringer med henhold til syreskader, også kalt erosjonskader på ungdommenes tenner. Erosjonskader er skader som følge av hyppig inntak av syrlige leskedrikker.

Lightprodukter er hyppig brukt av ungdom og kvinner på grunn av lavt kaloriinnhold, men produktene er veldig sure. De gir ikke tannråte, men kan gi syreskader ved bruk mellom måltider, sier Rasmussen. - Det som faktisk skjer er at emaljen, det ytterste laget på tennene, blir "bløt" og vil over tid etses bort, sier tannpleieren.

- Sunnest og billigst

Rasmussen mener det er viktig å sette fokus på dette fordi en del kjøpevann med smak og kullsyre også er svært sure.

- Noen er tilsatt fruktose, andre er tilsatt aspartam som er et lavkalori"sukker". Det medfører en lav pH, noe som betyr at de er sure. I tillegg har endel av vannflaskene dårlig eller ingen merking av innhold, forteller Rasmussen.<<br>
I dag, 22 mars, er verdens vanndag. Rasmussen og Os Tannklinikk har som hovedinfo: vann er tingen - rett fra springen!

- Vår konklusjon er at det er sunnest og billigst, sier hun.

-Bedre enn søt drikke

Kvinneguidens kostholdekspert, Camilla Andersen i Somebody.no syns det er bedre å drikke vann med smak hver dag hvis alternativet er at man ikke drikker vanlig vann eller drikker brus eller annet sukkerholdig drikke isteden.

- Det er ingen som vet om kunstig søtning har noen negative effekter på sikt og det er derfor det anbefales å være forsiktig med inntaket (maks 1 liter drikke per dag for kvinner). Så lenge man holder seg innenfor denne literen , har jeg ingen betenkeligheter med det, sier Ernæringsfysiologen.

Andersen mener at vann med smak eller kunstig søtet brus er bedre enn søtet drikke. Det viktige er å redusere sukkerinntaket fra varer som bidrar mest med sukker, og for mange er det brusen.

- Det er veldig mye sukker i brus og ellers ingen næring, så dette er et trygt produkt å kutte ned på fremfor å begynne å kutte ned på feks yoghurt fordi det har noe sukker. Yoghurt bidrar med annen næring i form av vitaminer og mineraler, sier Andersen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning