Vakkert sirkus

Et stort arr dekker Miss Norges ansikt. En annen modell smiler med amputert fot, en tredje har mistet tennene sine. Virkeligheten har inntatt catwalken.

Publisert Oppdatert
Modell Heidi Oseth spaserer rundt med krøllruller i håret, hun skal sminkes. Med pukkelrygg.

-Vi har forsøkt å normalisere det abnormale, forklarer Trude Lindblom.

Bak sammenvokste bryn stråler knallblå øyne i mot oss, varme lyser fra kvinnen uten bryster. Vi er omringet av noe skremmende og flott på samme tid. Skremmende fordi vi ikke er vant til å se det, flott fordi vi kjenner oss igjen.

-Fotoshoppa ihjel

Avgangselevene ved Make Up Artistskolen har jobbert i to måneder sammen med Oslo Kamera Klubb og Utdanningshuset, fredag og lørdag holdt de utstillingen 'Vakker'. Litt for å sjokkere og litt for å skape diskusjon.

For hva er egentlig vakkert?

Fotomodeller er sminket med "feil", mens noen har en ekte "feil" over seg. De skal skille seg ut fra det normale. Alle har de stilt opp på fotoshoot for å pryde bildene som står klare til utstillingen. Elevene ved Make Up skolen mener at også modeller vi ser i magasiner er unormale.

- Hvis du tenker på fashionblader er modellene der fotoshoppa ihjel, det er feil, de ser jo ikke slik ut i virkeligheten, sier Liv Kjos.

Lindblom og Kjos er i utstillingskomiteen sammen med Henriette Løvik. De tre damene viser frem omlag 50 bilder som avgangselevene har jobbet med. De henger på veggene blant sminkelys og speil, det eneste som gjenstår nå, er sminking av de levende modellene som skal gå rundt blant gjestene om kvelden. Det er klart for vernissage med flammeslukere, akrobater, sjonglører og DJ.

- Alle elevene har sett på filmen "Freaks" fra 1932 for å få inspirasjon til sminke og konseptet bak utstillingen. Vi ville få frem en surrealistisk og overnaturlig følelse, både med sminken og stemningen i bildene. Samtidig er det viktig å få frem at modellene våre er vakre, alle på sin måte, både utvendig og innvendig, forklarer Kjos.

Filmklassikeren 'Freaks' ble i sin tid forbudt fordi skuespillerne var mennesker med ekte skavanker, noe som kunne virke støtende på publikum.

Unormal og perfekt

Settingen rundt utstillingen kan minne om et sirkus, men ikke et normalt sirkus. Flere av de avbilda menneskene er nemlig modeller med ekte abnormaliteter. En kvinne har operert bort brystene sine, en annen er kortvokst, en tredje er albino med vakker melkehud.

Oppgaven som avgangselevene har forsøkt å besvare lyder; Når masseidealets tid er over, hva er da idealet? Med individet identifisert av det unike, vil ikke avvik representere det vakre og det abnorme være det perfekte?

Tidligere har elevene ved skolen fått oppgaver som "Women of the movies" eller "Prinsesser", det er også derfor årets tema skiller seg så kraftig ut.

Elev Jeanette Heimlid støper en falsk nese av gelatin som hun skal sette på en av de levende modellene som skal gå rundt i rommet om kvelden.

- Det kan virke litt dobbeltmoralsk at vi på Make Up skolen har en slik utstilling, men jeg synes det er et fint tema, smiler hun.

Kortvokst klubb

Lindblom peker på bildet sitt og forklarer at hun har gjort det samme som Heimlid med modellen for å få øyet hennes til å se deformert ut.

- Jeg har brukt en gipsform og skumlatex og cirka syv timer på å lage huden rundt øyet, forklarer hun.

Elev Juliane Solheim har brukt en kortvokst dame som modell i sitt bilde. For å få tak i henne, meldte hun seg inn i en klubb for kortvokste på Internett.

- Jeg spurte om hun hadde lyst å være modell for meg. Hun svarte ja og syntes det var gøy å bli sminket opp og være med. Hun sa hun syntes det var bra at det er fokus på at alle er vakre på sin måte, sier Solheim.

Avgangsstudentene løper rundt hverandre for en siste finish på lokalet, modellene, bildene og seg selv. De er trøtte men fornøyde og glade for å ha kommet seg gjennom en slitsom periode.

Nå er det tid for refleksjon.

-Vi kjemper mot ganske mange fordommer i samfunnet vårt i dag. Egentlig vil man bare bli godtatt som den man er, sier Lindblom.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning