Ulike typer jobbintervjuv

I dag er det flere bedrifter, spesielt de som ansetter mange personer og har egen rekrutteringsansvarlig, som tenker alternative metoder når de ansetter.

Publisert Oppdatert
Tester

Det kan innebære personlighetstester eller andre tester, hvor det kanskje er helt andre personer enn intervjueren som er ansvarlig for å lose deg gjennom. Sørg for at du har den informasjonen du trenger for å gjennomføre testen, spør hvis du lurer på noe. Husk at personen som gjennomfører testen også plukker opp inntrykk av deg som arbeidsgiver tar med videre. Det viktigste er at du svarer ærlig, det er ikke spesielt lurt å svare slik du tror arbeidsgiver vil at du skal svare.

For noen stillinger er det vanlig at det kreves spesielle kunnskaper for å utføre jobben. Da er det vanlig å ha noen raske øvelser du må gjennom for å teste dine kunnskaper. Kreves det IT-kunnskap for eksempel, kan du bli testet på et egenutviklet program du ikke kjenner fra før, for å se om du klarer å lese og forstå en bruksanvisning og tilpasse deg nye systemer.

Svært negative spørsmål

Noen intervjuer kjøres i klassisk stil, men kan være svært utfordrende og negative i stilen. Dette er vanlig for jobber der du forventes å kunne håntere vanskelige situasjoner (eks. selgere, lederjobber). Da kan du få inngående personlige spørsmål som du kan oppleve som ubehagelige. Ønsker du jobben er det lurt å være fleksibel og åpen i svarene dine. Vær ærlig og ikke la deg provosere. For det er nettopp det de ønsker å teste ut: Blir du lett stresset eller provosert? Klarer du å være saklig når andre er usaklige?

Når det er sagt, er det også viktig at du selv setter grenser for hva du ønsker å svare på. Du må også stille spørsmål ved om du ønsker å jobbe i en bedrift som ikke (tilsynelatende) viser deg respekt og virker useriøs. Det er også en rekke spørsmål du ikke er pliktig til å svare på, som religiøs og politisk overbevisning, om du planlegger å bli gravid osv.
Gruppeintervjuer

Gruppeintervjuer har også dukket opp på rekrutteringsmarkedet. Da blir 10-15 personer innkalt på intervju samtidig, og det viktigste i en slik setting er at du er fleksibel og tilpasser deg de oppgavene som blir gitt. Det kan være rollespill to og to, andre mer teoretiske oppgaver (som ofte krever refleksjon mer enn nøyaktig kunnskap), og noen humoristiske utfordringer som likner på selskapsleker. Selv om ikke rollespill er din greie, er det viktig at du gjør en innsats og viser at du er villig til å strekke deg. De som gjennomfører intervjuet ser etter stressnivå hos deltakerne, om deltakerne er positive og tilpasningsdyktige, klarer de å få med seg informasjonen som blir gitt, stiller de spørsmål osv. Når det er sagt, er det aller viktigste å være deg selv. Det kan faktisk være at de ikke ønsker den mest teatralske og utadvendte, selv om oppgavene kan indikere det.

Det er mange måter å rekruttere folk på. Blir du innkalt til intervu til drømmejobben, håndterer du intervjuet best ved å være høflig, blid og imøtekommende, og ikke minst: Vær deg selv!

__________________________________________________________________________

Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning