Trygge små bilkrabater

I forbindelse med at EU vedtatt nye regulativer har det også i Norge kommet nye retningslinjer for sikring av barn i bil. Her får du en oversikt over de nye reglene som ble innført i mai.

Publisert Oppdatert
-Barn er ekstra utsatt ved bilulykker. Det er derfor viktig med forbedringer i regelverket for sikring av barn i bil, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete i forbindelse med vedtaket om de mer detaljerte reglene.

Alder ikke avgjørende

Den største forskjellen er at det tidligere har vært barnets alder som har avgjort om sikringsutstyr skal benyttes, nå bruker man også barnets høyde som mål. Både Trygg Trafikk og Statens Vegvesen har i flere år frarådet å plassere barneseter bakovervendt i forseter med kollisjonsputer, dette er nå nedfelt i lovverket, og er dermed ikke bare frarådet, men forbudt.

Det blir også forbud mot å transportere barn under tre år i bil som ikke har bilbelter, og det blir forbud mot at barn over tre år, men som er lavere enn 150 centimeter transporteres i forsete der det ikke er bilbelter. Dette gjelder alle typer biler uansett hvor i bilen, også veteranbiler som aldri har hatt bilbelter installert.

Som tidligere skal barn fra 0 til 15 kilo sitte i godkjent barnestol med integrerte belter, men Trygg Trafikk anbefaler at barna sitter i et slikt sete så lenge det har fysisk plass. Det finnes seter som fungerer helt til barnet er 4 år.

Totalt sett kan reglene deles opp:

Barn under 135 centimeter skal ALLTID bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt.

Barn mellom 135 og 150 centimeter skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom det finnes i bilen. Dersom slikt utstyr ikke finnes i bilen skal bilens ordinære bilbelte brukes. Trygg Trafikk anbefaler derimot at slikt utstyr brukes, da det senker risikoen for skader dramatisk ved eventuelle ulykker.

Barn som veier mer enn 36 kilo (uavhengig av høyde) skal bruke ordinært bilbelte. Pass imidlertid på at bilbeltet ligger over barnets skulder, og ikke halsen.

Barn som er høyere enn 150 centimeter skal i likhet med voksne sikres med bilbelte.

Det er ingen endringer i krav for hvilket utstyret man bruker. Forskriften i sin helhet finner du her .

Kilde: Trygg Trafikk

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning