Trening uten mening

Akkurat da du var i ferd med å innse at nyttårsforsettene om å trene mer ikke vil bli fulgt i år heller, kommer en sak som forteller hvorfor du ikke skal trene.

Publisert Oppdatert
- Jeg tror det er overdrevent at det er så sunt å trene, mener forfatter Unni Lindell.

- Hvis en ikke liker det, tror jeg ikke det er bra å svette og slite og streve. Trening stjeler energi, fortsetter Lindell.

Selv trener hun aldri.

- Jeg går en tur en gang iblant. På sommeren, vel og merke! Selv om jeg ikke trener, har jeg masse energi og er frisk og lykkelig. Jeg tror det viktigste for å føle seg frisk ikke handler om hvorvidt man trener, men om man er fornøyd.

Skadelig

Lindell er ikke den eneste kjente nordmannen som har uttalt seg negativt om trening. Dag Solstad sa i et intervju i Klassekampen at "enhver vet jo at en jogger er ute og lufter sin egen dødsangst." Mens Per Inge Torkelsen skapte stor oppstandelse da han ga ut "Den store stygge idrettsboka", og oppfordret foreldre til å gi barna brennevin før idretten kommer og tar dem.

Og selv om den rådende oppfatning er at trening er sunt og bra, finnes statistikk som kan underbygge også Torkelsens og Lindells påstander.

Hvert år skader flere seg i idretten enn i trafikken. Idrettsskader utgjør rundt 17 prosent av alle personskader ved norske sykehus.

For ikke å snakke om toppidretten. Kulekjører Kari Traa må gå på giktmedisin og har problemer i trapper. Marit Bjørgen har pådratt seg astma, mens Kjetil Andrè Aamodt har problemer med å bære tunge gjenstander. I en undersøkelse av livskvalitet utført ved Norges idrettshøgskole, svarte hver tredje av landets toppidrettsutøvere at treningen går ut over kroppene deres. Nesten halvparten har vært mye plaget av smerter.

Belastningsskader er like vanlig blant folk flest, og hvert år må mange nordmenn sykemeldes for de har startet for friskt på et nytt liv med mer trening.

Drepende tidsfordriv

For halvannet år tilbake skrev filosof Lars Fr. H. Svendsen et innlegg i Aftenposten under tittelen "Jogging dreper". Det skapte reaksjoner.

- Det var ment som en fleip. Jeg ironiserte over medisinske artikler som kun trekker frem de positive sidene ved trening, ved ensidig å fokusere på de negative. Men humoren gikk ikke hjem. Jeg begynte å lure på om trening også kan gå utover folks humoristiske sans, humrer Svendsen.

Han tror han tråkket treningsfantastene på en av deres ømme, overtrente tær.

- En del av de som er opptatt av trening har nærmest et religiøst forhold til kroppsforbedringen sin. De har funnet meningen med livet. Dermed blir de provosert når noen stiller spørsmål ved om det de bruker tid og krefter på faktisk er så fornuftig.

Svendsen trekker frem forskning som viser at trening ikke alltid er så bra som man får høre.

- Man har blant annet gjort undersøkelser på langdistanseløpere som viste at de hadde hormonforstyrrelser og vesentlige dårligere hukommelse enn andre. Trening har dessuten den paradoksale virkningen at idet du trener, øker sjansen for å dø. Man har nok av eksempler på folk som har fått hjerteinfarkt under trening, forklarer han.

Det er nok av eksempler på folk som har endt sitt liv i Vasaloppet eller New York Marathon. Samtidig legger Svendsen til at på lang sikt, vil nok trening minske faren for hjerteproblemer og øke livslengden.

Han setter likevel spørsmålstegn ved om trening er vel anvendt tid.

- I det anerkjente medisinske tidsskriftet "New England Journal of Medicine" anslo en hjertespesialist at livslang trening kan forlenge livet ditt med omtrent to år. Men samtidig viste han at du må tilbringe to år av livet ditt med trening for å oppnå det målet.

Sunt og godt

Avdelingsleder på treningsavdelingen på Toppidrettssenteret, Annbjørg Krohn Engeseth, innrømmer også at trening kan ha negative effekter. Med understreking av kan.

- Mye trening kan være en belastning på systemet, slik at man for eksempel blir mer utsatt for infeksjoner. Trening bryter jo ned kroppen. Men poenget er jo at med tilstrekkelig restitusjon bygger kroppen seg opp igjen, opp til et bedre nivå enn før treningen.

- Hvorfor føles det ubehagelig å trene, når det er så sunt?

- Det må nesten de som ikke liker å trene svare for selv. For meg er trening utelukkende positivt. Det gir velvære, overskudd, glede og fjerner stress. Men noen liker vel ikke strevet som trening medfører. De synes det er ubehagelig å svette, eller å kjenne at hjertet slår fortere. Men at det er ubehagelig betyr jo ikke at det er farlig, sier Engeseth, som med sin treningsiver har måttet tåle negative kommentarer om idrett og trening.

- For det første har man de som blir provosert over hvor mye penger som brukes på idrett, og som legger i vei om at man heller burde prioritert de gamle og syke. Og så har man de som mener at trening i seg selv er av det vonde, med argumenter som at: "Jeg har aldri møtt et menneske som har smilt når det er ute og jogger."

Dyrt og kjedelig

Foreløpig har mange av oss smilet i behold. En undersøkelse utført av Norsk Monitor i 2003, viste at en trededel av oss ikke trener. Årsaken de oppga var at det tok for mye tid, at de hadde viktigere ting å gjøre og at det er for dyrt å trene på treningssenter.

Postdoktor ved Norges idrettshøgskole, Kari Steen Johnsen, har dybdeintervjuet kvinner og menn som trente hos treningskjedene Elixia og SATS gjennom doktorgradsprosjektet "Idrettslige livshistorier". De fleste svarte nei på spørsmål om de syntes det var gøy å trene. Tvert i mot syntes de fleste det var et ork å komme seg på trening. De trente fordi de mente det var bra for helsen og fordi de mente de burde.

At over halvparten av norske 40-45-åringer er overvektige, kan gi antydninger om de nettopp burde trene.

Hvis det da ikke er mer riktig som den britiske skuespilleren Victoria Wood har sagt:

"Jogging er for mennesker som er for dumme til å se på TV."

Foto: Tore Sandberg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning