Trendy flytevester

Flytevester som ligger stuet vekk i bunn av båten, gjør sjelden nytte i en krisesituasjon. Tradisjonelt sett er ikke flyteutstyr det kuleste å bli sett i, men nå har de trendy flytevestene kommet.

Publisert Oppdatert
Altfor få bruker rednings- og flytevester når de er på sjøen, til tross for at det hvert år skjer dødsulykker i båt. Mange av disse ulykkene kunne vært unngått om båtpassasjerene hadde brukt flyteutstyr. Den største utfordringen er å videreutvikle sikkerhetsutstyret slik at det blir brukt. Utstyr som ikke brukes aktivt gir falsk trygghet fordi det tar for lang tid å finne det frem og få vet hvordan det brukes.

Mens sykkelhjelmer og refleksvester har blitt akseptert sliter båtfolket fortsatt. Ungdommer og voksne overhører advarslene fra Politi, Redningsselskapet og Røde kors. Det gjelder de andre og ikke meg, er tankegangen.

Sikkerhetsmessig var det stort løft da redningsvestene tok i bruk fluoriserende stoff. Det gjør at de blir synlige også i tett tåke, og kan spores opp bl. a. med ultrafiolett lys. Men all erfaring viser at stadig mer skrikende synlige redningsplagg, gjør at er terskelen for at voksne og særlig ungdom bruker dem øker. Også stor krage og stive flyteelementer oppleves som negativt.

Tar problemet på alvor

-Dette er også en utfordring for industrien som må bruke langt større ressurser på produktutvikling, sier Lars Olav Kronstad (41), importør av Sail Racing. Han er båtentusist med omfattende erfaring, og vet godt hva han snakker om. Kronstad bruker hver dag på fjorden så sant været tillater det.

-Seilervester er ikke redningsvester men et stort skritt i riktig retning med fullgod oppdrift som hindrer at hodet kommer under vann. Nye modeller fra svenske Sail Racing har raskt fått aksept i ungdoms- og motemiljøene. De er behagelige å ha på, er formsydd og finnes i moteriktige farger. Dette gir gode forutsetninger for at de brukes - det er det viktigste, sier Kronstad.

Sail Racing utviklet den nye generasjonen flytevester i samarbeid med den industri designeren Peter Ejvinsson, og vestene likner mer på en dunvest enn en tradisjonell flytevest. Vestene er fasongsydd og er svært komfortable. Kanskje noe for tenåringen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning