Tren vekter, hold deg frisk!

Trener du mer vekter blir du ikke bare stram og fast i fisken. Du holder også kroniske sykdommer borte fra kroppen.

Publisert Oppdatert
Fordelene mange av oss opplever med å inkludere vekter i treningen vår er flere, men i hovedsak kan de deles opp i to kategorier;
1. Det gir selvtillit og god selvfølelse for kroppen når man forebygger skader og slapphet.
2. Det retter opp igjen skader og forebygger mot kroniske sykdommer.

Mange fordeler

Første kategorien handler om å forebygge skader og holde seg fysisk og mentalt i form, samt bygge en vakker kropp gjennom å kose seg på trening, være sosial og ha det moro. Andre kategorien handler mer om å behandle og forebygge skader og kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdommer, kreft med mer. Helse- og fitnesseksperter har lenge anbefalt vekttrening som et svært godt hjelpemiddel mot skader og sykdommer, og flere ganger har fordelene blitt bevist.

Vekttrening for god selvfølelse handler om å holde kroppen på et sunt nivå og beholde en sunn livsstil.

Kontrollere vekten

Om du trener 30 til 60 minutter hver dag, hjelper dette med å holde vekten i sjakk, særlig hvis du kombinerer dette med en sunn og næringsrik diett. Vekttrening er en essensiell del av denne miksen, det øker muskelstyrken, toner og bulker og bidrar til en effektiv forbrenning i kroppen.

Styrke og balanse

Når du får flere muskler jobber de mer effektivt sammen for å øke funksjonaliteten din for blant annet balansen, fleksibiliteten, utholdenheten din og skadeforebygging. Vekttrening hjelper deg å bygge opp god funksjonalitet til du blir eldre. Muskelmassen reduseres nemlig når man blir eldre, men balansen kan holdes på et stødig nivå dersom du trener vekter jevnt hver uke så ofte du kan.

Benstyrke

Visste du at å gå ned i vekt ved å unngå for mye kalorier kan produsere svakere benmasse? Vekttrening er et idealtillegg i et slankeprogram fordi det hjelper deg å holde bena sterke og motstandsdyktige mens du går ned kilo. Muskelbygging sammen med god kardiotrening styrker bena gjennom at musklene presser på bindepunktene og stimulerer til vekst.

Hjelper immunforsvaret og søvnen

Regelmessig trening gjør at du sover bedre. Moderat trening og god søvn gjør begge til at du får et sterkere immunforsvar. Om du kombinerer dette med vekttrening vil du føle deg frisk, våken og vakker!

Forebygger kroniske sykdommer

Om du er så uheldig at du lider av en kronisk hjertesykdom, kan vekttrening antakeligvis hjelpe deg. I mange år har motstandstrening blitt brukt for å forebygge flere sykdommer.

Cardiocaskulære sykdommer

Vekttrening blir mer og mer brukt på behandlingssenter og rehabiliteringssteder, vanligvis som en del av et aerobicprogram. Med oppsyn og et ferdig program, har vekttrening vist seg å være svært effektivt til å bygge muskler og mobilitet for gjennoppbygging etter hjerteinfarkt, slag, arteriesykdommer og hjertesvikt.

Diabetes

Det er bevist at et høyt intensivt motstandsprogram kan hjelpe på å kontrollere diabetes type 2, redusere vekten, blodtrykk og kroppsfett. Det er derfor blitt mer og mer vanlig å anbefale vekttrening for å få kontroll over diabetes.

Kreft

Styrketrening har blitt en suksess blant kreftpasienter som gjennomgår cellegiftbehandling, for etterbehandling av kvinner som har hatt brystkreft, og for menn som har hatt prostatakreft. I alle tilfeller har styrketrening vært suksess i form av å holde kroppen sterk, samt bygge mer styrke og øke formen.

Depresjon

Et høyt intensivt styrkeprogram har vist seg å være mer effektivt enn medisinsk behandling, men dette gjelder i størst grad for depresjonsrammede eldre pasienter.Kilde: about.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning