Trainer-trim

Det er ikke bare sølvtøyet og dresskoene som skal skinne. – Jeg blir dårlig når jeg ser mishandlede Superstars, sier Morten Sørensen. Han snakker ikke om personer, men om joggesko.

Publisert Oppdatert
Klassiske joggesko fra Adidas for å være helt nøyaktig.

Sørensen er sneakersfreak og daglig leder hos skospesialisten Sole Service. Han har over 170 par joggesko hjemme. Kun ett par i samlingen er møkkete. De bruker Sørensen når han skal jobbe ute eller en kjapp tur i boden.
- Den tiden da man møkket til de nye hvite skoene fordi man synes det var flaut at skoene så nye ut, er definitivt over, forteller Sørensen.

Sneakers eller trainers er populære ord for joggesko. Det er imidlertid sjelden de brukes til jogging. Sneakers-ene er sammen med caper og hettegensere, det viktigste plagget i hip hop-kulturen og streetwear-mote.

- I hip hop-moten er det viktig at skoene ser freshe ut, sier Sørensen.

Han hater at skoene blir møkkete og bruker alltid et par minutter på å vaske skoene med en fuktig klut etter en tur ute.

- Det er ikke rare jobben om kreves for å holde skoene fine og rene, påpeker Sørensen.

Vedlikehold

* Første bud er å impregnere skoene. Det hjelper ikke bare på vannavstøting, møkka fester seg ikke så lett på sko som er impregnert.

* Dra kjapt over skoene med en fuktig fille hver gang du har vært ute.

* Har du først fått skitt eller grønske på skoene, så finnes det hjelpemidler. Noe av det vanskeligste er porøs gummi, slik som brukes på barnevognhjul.

* Bruk for eksempel Boston Sport Trainer Cleaner Gel på møkkete skinn. Skaff deg en multibørste, som er utstyrt med børster med forskjellig stivhet. Bruk en litt stiv børste mot skinnet og stålbørste på sålene. Du kommer langt med kun fille og tannbørste.

* Det finnes også bra sjampoer for semsket skinn i skobutikkene. Den fungerer også på nubuck, som har kortere bust enn semsket. Sjampoen drar opp skitten som sitter i busten.

* Er skoene slitt inn til skinnet, må du bruke skokrem.

* Dersom du har råd, ha gjerne mer enn ett par. Da kan du bytte på, slik at skoene får hvile. Et gammelt skomakerråd anbefaler følgende om semskede sko: Bruke i tre dager, hvile i tre dager.

* Ikke kjipp av deg skoene. Det gjør dem slappe i formen. Bruk heller litt tid på å løsne snøringen. Hvordan du tar av deg skoene påvirker hvor lenge de holder.

* Ikke spill fotball med sneakers-ene.

* Ha et par møkkasko du bruker når du skal male, spa jord eller gjøre andre ting som garantert gir skitne sko.

Kjerringråd

Zalovann: Ikke Zalo rett på skoene, men Zalo blandet med varmt vann. Bruk en fille.

Vanish: Rengjøringsmiddel. Spray på, vent fem minutter og tørk av.

I verste fall: Vaskemaskinen. Du risikerer imidlertid at skoene blir ødelagt. Skinnet kan bli slapt, og mye fuktighet kan gi bølgete skinn. Det er store sjanser for at canvas og hemp krymper i maskinvask.

Skikkelig snøring

Et par nyvaskede eller nye lisser er en enkel måte å gi eldre sko litt makeup. Bruk for eksempel lisser som matcher med stripene på skoene eller prøv en ny snøring.

* Outside in: Du snører fra utsiden og inn.

* Inside out: Slik skoene ofte er snørt når de pakkes ut i butikken.

* Dress shoe lacing: Skikkelig old school-snøring. Denne snøringen er vanlig på dressko. Litt tungvinn snøring for stramming og løsning av lissene.

* Fresh outta the box: Hopper over annenhvert hull. Vanlig med store løkker. Snoop Dogg-style. Kult på hightops, som gamle Converse.

* Husk: Aldri snør det øverste hullet, men få pløsa opp. Da ser skoene bedre ut.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning