Sykehustastaturer er smittebomber

Det er ikke bare datavirus som smitter via datamaskiner, en ny studie viser at tastaturer på sykehus og legekontorer er stappfulle av bakterier som kan gjøre pasientene syke.

Publisert Oppdatert
For leger, sykepleier og annet helsepersonell har det blitt helt dagligdags å bruke pc'er for eksempel til å registrere journaler og analysere prøvesvar, og selv om hygienen er i høysetet vil det selvsagt være mange bakterier i omløp.

-Å bruke datamaskiner har mange fordeler. Men det kan også føre til større risiko for spredning av sykdomsfrembringende bakterier fra tastaturet til pasienter via hendene til legene eller sykepleierne, sier Dr. William A. Rutala, direktør ved smitteavdelingen ved Universitetet i North Carolina.

Fjorten typer bakterier

Han og kollegene samlet prøver fra 25 tastaturer som hadde vært brukt på sykehus. Alle tastaturene var infisert med minst to typer bakterier. Samtlige tastaturer testet positivt for blant annet koagulase-negative stafylokokker. Totalt fjorten typer bakterier ble funnet på tastaturene.

Forskerne testet også om desinfiserende våtservietter hadde noen virkning. Både våtserviettene og til og med en ren klut med sterilt vann fjernet minst 95 % av bakteriene, noe som understreker viktigheten av å være nøye med hygienen, også på PC-utstyret. Noe å huske på hjemme også, spesielt etter at noen har vært syke!

Kilde: healthday.com

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning