Supertrening gir superkropp

Med spark og slag kan du kjempe deg fram til den gode høstformen.

Publisert Oppdatert
Foto:Anne Elisabeth Næss; Tone Hagen (til venstre) blokkerer slaget til Ronja Wayland. De trener kickboksing og presser hverandre til å yte det lille ekstra.

Kinnene begynner å bli røde, og svettedråpene har så smått begynt å piple fram, idet boksehanskene trekkes på. Gruppa deles opp i par. Ansikt mot ansikt løfter deltakerne armene og småtripper til musikken. Hepp! Et slag blir blokkert. Kontrollert, rett i en svær boksehanske. Hepp! Enda et.

- Begynner dere å bli slitne? Det er bra! Hold guarden oppe, ikke under haken, lyder instruktør Vizllim Rustemis bestemte, men oppmuntrende, formaning.

Den neste timen skal det gå i jab, hook, uppercut, rundspark, frontspark og sidespark. Nytt for noen, kjent for andre. Kveldens gruppetime i kickboksing har samlet både kvinner og menn. Aldersmessig er det god spredning, og noen har mer erfaring enn andre.

Filminspirert

Mørket har kommet snikende, og temperaturen kryper ubønnhørlig ned mot minus. På landets treningssentre tropper folk opp for å brenne kalorier og bli sprekere. Timeplanene er både velfylte og varierte, så det er ikke tilbudet det skal stå på. Blant annet har de fleste treningssentre nå kampsportinspirerte gruppetimer.

Les også: Løp deg slank

Les også: Stueren styrketrening

Les også: Gå deg ned i vekt- Filmen «Karate Kid» har nok vært med på å bygge opp under interessen for kampsport. Men det er også en generell trend at mange søker barskere trening i stedet for hybrider med rare navn, mener Per Christian Pedersen.

Pedersen er en av grunnleggerne bak Mudo, en treningskjede som har spesialisert seg på kampsport. Kjeden er den største i Norden av sitt slag, og siden i fjor har medlemsmassen økt med over 50 prosent.

Inne i salen har temperaturen tatt seg opp. Kickboksing 1 er en uhøytidelig time der deltakerne lærer grunnleggende teknikk og trener i par med slag og spark mot puter.

- De aller fleste som melder seg inn her, er nybegynnere. Og stokk stive. Men de blir mykere etter en stund, smiler Pedersen.

God trening

- Med kampsportinspirerte timer får du trent bra. Du bruker hele kroppen, i motsetning til i dance aerobic der armene ofte henger og slenger litt, sier treningsekspert Kari Jaquesson. Hun påpeker at treningseffekten selvfølgelig avhenger av intensiteten.

Jaquesson vil ikke kalle treningssentrenes kampsporttimer for en trend, men sier tilbudet har tatt seg opp de siste årene etter å ha ligget nede en stund. Elixia og Sats er blant kjedene som har tatt elementer fra kampsport inn i gruppetimene. - Dette er en super måte å holde formen på, som en del av et balansert treningsprogram. Men alle bør trene styrke og vekter i tillegg til annen trening, sier Jaquesson.

- I kampsport som kickboksing eller taekwondo kan man dessuten sette seg tydelige mål, som å ta et belte. Du får virkelig testet motivasjonen, sier Pedersen ved Mudo, som også tilbyr graderinger.

- Ganske ekstremt

Etter 60 minutter med løping, spark, slag og styrke er det to slitne jenter som sitter og tøyer ut. Tone Hagen har trent her et år, mens Ronja Wayland er fersk.

- Jeg har trent litt kickboksing før, men det er sju-åtte år siden. Jeg har også prøvd meg på vanlige treningssentre, men det har bare sagt stopp, sier Wayland.

Jentene er enige om at parjobbing hjelper til med å holde intensiteten oppe.

- Når du jobber med en partner, blir du presset til å stå på. Det kan være ganske ekstremt, og du ender gjerne opp både rødsprengt og svett. Men jeg føler meg lettet etterpå, sier Hagen.

Med slag, spark og svette får også dagens oppsamlede frustrasjon et godt utløp, mener hun.

- I dag hadde jeg en slitsom dag, men her blir jeg giret og får ut alt sammen, sier Hagen.

Kampsport på timeplanen

Mange treningskjeder tilbyr i dag gruppetimer med innslag av kampsport. Her er noen eksempler:
  • Elixia: Har "Boxing" med teknikker fra boksing og annen kampsport. Bruk av puter og hansker for slag og spark. Har også "Cardio Combat", en kondisjons- og styrketime basert på øvelser fra kampsport.
  • Sats: "Box" er en kondisjonstime med slag og spark. Bruk av boksehansker og puter. "Piloxing" kombinerer pilates og boksing.
  • Fakta om kampsport
  • Kampsport er en samlebetegnelse for kamp- og forsvarsteknikker med og uten våpen.
  • Begrepet dekker en rekke asiatiske kampaktiviteter, men også flere idretter der to motstandere kjemper mot hverandre, som boksing og fekting.
  • I Norge organiserer Norges Kampsportforbund flere våpenløse kampsporter drevet som konkurranseidrett, trening eller selvforsvar, blant annet karate, jujutsu, aikido, taekwondo og wushu.
box220 box220-

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen