Sunt i sekken

Mye frukt og grønt, variert brødmat og et sprøtt innslag. Slik lyder Tommy Østhagens kokkeresept for å få matpakken ned i barnas mager.

Publisert Oppdatert
Med skolefritidsordning har mange barn fått like lange arbeidsdager som sine foreldre. Men mens de voksne ofte kan benytte kantiner med både varm og kald mat - eller i det minste har tilgang på et kjøleskap - er ungene henvist til matpakker.

Regjeringen skal utrede konsekvensene av et varmt skolemåltid, men foreløpig er det hjemmet som har ansvaret for at barna har med egnet mat på skolen.

- Ta utganspunkt i hva du har lyst på selv. Matpakken skal smake godt, understreker Tommy Østhagen (31), tidligere norgesmester i kokkekunst. Som liten hadde han svartpølse og tunfisk som favoritt på brødskiven. I dag går han imidlertid for andre varianter.

Knasende knask

I tråd med anbefalinger om "fem om dagen" av frukt og grønnsaker, er Østhagen tilhenger av å legge ved grønnsaker som neper og sherrytomater (smaker søtere enn vanlig tomat) og frukt som moreller, druer, ananas, mango og nektariner. Ikke bare smaker det godt, men frukt og grønt inneholder lite kalorier og mye fiber, som gir metthetsfølelse. I god Fedon-stil foreslår han dessuten nøtter for å øke innholdet av protein, fiber og sunt fett.

- Unger er glade i søtt, og alle liker mat som er crispy og knaser, mener Østhagen.

Kokken bruker dessuten ulike typer brød: Bagel med valmue- og sesamfrø, krydret foccacia og pannekakeaktige tortillas i tillegg til tradisjonelt grovbrød. Østhagen er opptatt av å lære bort matglede, og få de små til å smake på forskjellig mat.

Dropper smør

Tilgang på kroppens byggesteiner - proteiner - sikres med pålegg av fisk eller kjøtt. Av sunnhetshensyn foretrekker Østhagen rent kjøtt som pastrami, kokt skinke, spekeskinke og roastbiff, fremfor salami og servelat.

- Spør ungene hva de har lyst til å prøve. Utfordre dem litt. Da er det lettere å få et bredt kosthold. Spiser man mye av én matvare, går det ofte på bekostning av andre og like viktige typer mat, mener Østhagen.

For å spare kalorier dropper Østhagen smør og margarin på brødmaten. Må du ha en erstatning, kan smøreost brukes i stedet. Den er magrere og gir mer smak.

Matpakkene pakker han i matpapir. En plastboks kan også brukes, men blikkboks er fy.

- Med en matboks i blikk, vil alt smake blikk.

Matpakke med grovbrød

* salat

* gul og rød paprika

* gulost

* ananas ved siden av

Matpakke med foccacia

*røkelaks

* agurk

* salat

* reddik

* gulrot og druer ved siden av

Matpakke med tortilla

* skinke

* salat

* sherrytomater

* tørket frukt og nøtter ved siden av

Matpakke med bagel

* bagel

* salat

* pastrami

* tomater

* druer ved siden

Frukt og grønt-matpakke

* mainepe

* reddik

* nektarin

* druer

* moreller

* sherrytomater

* gul paprika

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning