Strekkmerker, nei takk!

Du kan forebygge strekkmerker under svangerskapet. - Smør deg med krem så ofte som mulig hver dag, sier apotektekniker Marion Aouassar.

Publisert Oppdatert
Svært mange kvinner rammes av strekkmerker på magen, på brystene, på hoftene, eller på lårene under svangerskapet eller på grunn av hurtig vekst og vektøkning i puberteten.

Volumøkning en påkjenningHudlege ved det dermatologiske senteret Hudklinikken, Jon Langeland, forteller at man fremdeles ikke vet helt nøyaktig hva som skjer men at hormonpåvirkningen er vesentlig.

- Vi ser også strekkmerker hos tenåringer som ikke er overvektige. Det er sannsynlig at hormonpåvirkningen på en eller annen måte svekker de kollagene fibrene i bindevevet i huden slik at vevet overstrekkes. Det øvre hudlaget blir også trukket fra hverandre slik at det blir nesten som arr i huden. Dersom det samtidig er påkjenning på huden i form av volumøkning som ved svangerskap, kan utvidelsen av huden i seg selv være større enn det de elastiske fibrene kan ta opp, noe som fører til strekkmerker som resultat, sier Langeland til Kvinneguiden.

Hudlegen forteller at det ikke er særlig mye man kan gjøre med strekkmerker bortsett fra å unngå å øke mer enn normalt i vekt under svangerskapet. Likevel kan man prøve å forebygge så godt som mulig;

- For å unngå strekkmerker skal du bruke sports-BH og klær som støtter mest mulig, men effektiv støtte for magen er ikke så lett å få til, sier Langeland.

Apotektekniker ved Apotek 1 Grünerløkka, Marion Aouassar, anbefaler generelt fete kremer til å smøre kroppen med.

- Vi selger Vichy Antistrekk som skal forebygge strekkmerkene under svangerskapet, men man kan også bruke fete kremer eller oljer og smøre to ganger om dagen eller gjerne oftere, sier Aouassar til Kvinneguiden.

Individuelt

Langeland anbefaler også kremer, men advarer gravide kvinner mot å prøve alt på en gang.

- Man bør ikke forsøke alle mulige behandlinger. Av kremer kan A- vitaminsyre, Abrela, ha en viss effekt. Karlaser kan også hjelpe litt ved avbleking av den fiolette fargen og kanskje ha en stimulerende effekt på bindevevet. Peeling med syre på hudoverflaten kan gi arr og pigmentforandringer og det anbefaler jeg ikke, sier Langeland.

Apotektekniker Aouassar forteller at gravide får strekkmerker fordi underhuden sprekker.

- Dette er veldig individuelt, noen får aldri strekkmerker og andre får masse selv om de er flinke å smøre seg, sier hun.

Mindre synlige arr

Når man først har fått strekkmerker, er det ingenting som hjelper for å få de bort?

- Det er ikke mulig å bli kvitt strekkmerker når man først har fått de, men det er mulig å gjøre arrene mindre synlige, sier Aouassar.

Langeland trøster med at strekkmerkene vil bli mindre synlige med tiden.

- Det er en gradvis tilbakegang og heling. Den fiolette fargen vil blekes gradvis og hud kan restituere seg til en viss grad. Bindevevet gjenvinner etterhvert en del av styrken og regenereres slik at merkene blir mindre synlige, forklarer Langeland.

Kjerringråd

Det finnes uendelig mange kjerringråd og "sladreråd" for hvordan man skal unngå å bli arrete i huden. Om det hjelper å smøre seg eller ikke, er iallefall saken hyppig diskutert blant Kvinneguidens forumbrukere. Her er noen av deres forslag:

  • Smøre huden inn med maisolje, Spenol eller kakaosmør for å holde overflaten elastisk.
  • Smør inn med babyolje morgen og kveld. Husk å smøre brystene også, de vokser voldsomt i løpet av et svangerskap.
  • Body butter fra Body Shop, morgen og kveld, begynn før magen kommer og fortsett frem til fødsel.
  • Bruke Omega 3 slik at huden bygges opp innenfra.
  • Peeling skal hjelpe huden å holdes elastisk.
  • Unguentum Merck Fra Apoteket.     

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning