Stillelek for single

Baren er full av mennesker, men ingen sier et ord. Vi er på Silent Dating. Det klikker i stiletter og blankpolerte sko over et lakkert parkettgulv.

Publisert Oppdatert
I speilene langs veggen får makeup-en den siste piffen og hårtuppene blir justert med millimeterpresisjon. I baren og på bordene ligger fargede papirlapper og tusjpenner. Om lag 30 single menn og kvinner finner sine plasser. Blikkene flakker rundt i lokalet. Noen som passer for meg?

- Hvis noen av dere snakker, kommer dørvakten og kaster dere ut, advarer dating-vert Jan Skovgaard i et karikert, men bestemt tonefall. Så overlater han de kontaktsøkende til seg selv.

Lappelek

Innledningsvis kan stemningen på Kitty Club virke noe nervøs. Undersøkende øyne saumfarer lokalet etter rett person - eller rette personer - å skrive sammen med. Snart er de første i gang med lappeleken. Tusjpennene danser over de små papirlappene, og dette er den eneste lyden man hører, i tillegg til avdempet salsamusikk.

- Hvordan går det? Spør vi Jan (36), selvsagt uten å si et eneste ord.

- Hmm... God whisky, fet musikk og søte piker, svarer han.

- Er det vanskelig å tie stille?

- JA!!! Veldig, svarer den fraskilte hotellsjefen, som er dratt med på Silent Dating av en venninne.

Tre kvinner skifter nå på sende lapper til Jan i baren. Han ser ut til å ha sin fulle hyre med å holde styr på de forskjellige dialogene. Jan er ikke alene om dette - de fleste i lokalet later til å ha flere skriftlige utvekslinger på gang parallelt, som om de alle var flettet sammen i én stor samtale.

Annerledes opplevelse

Nadja (34) er på Silent Dating fordi hun har vært singel i tre år og funnet ut at hun må gjøre noe aktivt for å få en ny kjæreste. Det som tiltrekker henne, er å kunne møte mennesker på en annerledes måte, med de verbale fasadene nede. Nadja er ikke desperat etter å møte en mann. Det som har fått henne til å betale 150 kroner - pluss drinker i baren - er først og fremst et ønske om å få en god opplevelse.

- Hvordan var det? Spør vi henne etterpå.

- Jeg traff ikke så mange med kjærestepotensiale mens vi satt og skrev. Men det var morsomt å møte dem. Silent Dating kan være bra for begynnersingle, fordi det er en lite aggressiv datingform. Det jeg likte var at øyekontakten kom mer i fokus, sier Nadja.

På vei mot Norge?

Kveldens samling på Kitty Club i København er selve debuten for Silent Dating i Skandinavia.

Men det trenger ikke å gå lang tid før fenomenet sprer seg til Norge. Arrangøren, Running Dinner, har konkrete planer for dette.

- Vi starter med en såkalt Running Dinner i Oslo i november, bekrefter daglig leder Michelle Hviid.

Her er konseptet som følger: Deltakerne settes sammen i "par" som hver er ansvarlig for å tilberede en forrett, hovedrett eller dessert, og før alle rettene er inntatt - i tre forskjellige leiligheter - har hvert par spist sammen med 18 andre singler.

- Dersom Running Dinner blir populært også i Norge, er det stor mulighet for at vi i neste omgang arrangerer Silent Dating, forteller Michelle Hviid entusiastisk.

Silent Dating

* Konseptet Silent Dating er oppfunnet i USA. Siden har det spredd seg til Storbritannia - og Danmark.

* Deltakerne er 50/50 kvinner og menn i samme aldersgruppe. De samles i lukkede barer og kommuniserer ved å skrive lapper til hverandre. Det er forbudt å snakke - alt man hører er innsmigrende bakgrunnsmusikk.

* Silent Dating er som å by opp til dans: Plukk en person som virker tiltrekkende, og skriv en lapp til vedkommende. Plukk nye personer. Skriv nye lapper. Stillheten brytes etter et par timer. Da drar man gjerne videre på nattklubb.

* Silent Dating er inspirert av e-post og sms, som har gjort skriftlig flørting til en del av tidsånden.
(Artikkelforfatteren er tilknyttet Berlingske Tidende)

__________________________________________________________________________

Foto: Kristian Brasen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning