Spis grønt – unngå brystkreft

Er du urolig for å bli rammet av brystkreft? Bli vegetarianer. Ny undersøkelse viser nemlig at daglig inntak av kjøtt øker risikoen for kreft med hele 64 prosent.

Publisert Oppdatert
Janet Wade, professor ved universitetet i Sheffield, har ledet en stor studie som har fulgt 35 000 kvinner mellom 35 og 69 år.

I åtte år har forskerne fulgt kvinnene, som var delt inn i tre grupper ut i fra sine matvaner.

Økt risiko

Resultatet er alarmerende. Eldre kvinner som daglig spiste rødt kjøtt, så lite som 57 gram, øker risikoen for å utvikle brystkreft med 56 prosent.

De kvinnene som spiste regelmessig pølser, bacon, skinke og kjøtt - gjennomsnittlig 103 gram om dagen - økte risikoen med hele 64 prosent.

Selv for yngre kvinner finnes det en viss fare med å spise rødt kjøtt daglig.

Anbefaler reduksjon

Forskerne la også vekt på kvinnenes røykevaner, vekt og inntak av frukt og grønt.

Når det gjelder rødt kjøtt ser Jane Cade faren i det mettede fettet.

- Jeg har ikke tenkt å foreslå at alle kvinner skal bli vegetarianere. Det er urealistisk, men konklusjonen på studien er så tydelig at man må gjøres oppmerksom. Jeg har selv redusert mengden på rødt kjøtt hjemme, sier hun til Daily Telegraph.

12 5000 kvinner dør hvert år i Storbritannia av brystkreft.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen