Søvnapné hemmer potensen

Hele fire av fem menn som lider av søvnapné har også symptomer på impotens. Nå konkluderer forskerne med at jo større søvnproblemer, jo større erektil dysfunksjon.

Publisert Oppdatert
Ifølge en amerikansk studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Urology, er sammenhengen tydelig: Fire av fem menn som lider av søvnapné - pustestopp mens man sover - har også symptomer på impotens.

- Jo større problemer med søvnapné, desto større erektil dysfunksjon, konkluderer forskningsleder Dr. John P. Mulhall.

Et sted mellom tre og fem prosent av den voksne befolkningen lider av søvnapné. 80 prosent av disse er menn.

- For at dette skal defineres som sykdom, må pustestoppene vare lenger enn ti sekunder og opptre mer enn fem ganger per time, forklarer Magne Tvinnereim, overlege ved Øre-nese-hals avdelingen på Haukeland sykehus.

Nesten halvparten av alle med søvnapné er overvektige.

- Søvnapné har blitt kalt en velstandssykdom, men det er litt urettferdig. Det kan også skyldes at man har trangt svelg, vikende hake eller stor tunge, påpeker Tvinnereim.

Hormon-ubalanse

De stadige pustestoppene gjør at man rykkes ut av søvnen natten gjennom. Dermed får man mindre av den dype søvnen som er så viktig for helsen. Dette påvirker potensen.

- Hjernen er ikke lenge nok i dypere søvn, og det hemmer veksthormonene. Det gir lavere androgenproduksjon, som igjen gir lavere testosteron, forklarer Tvinnereim.

Ereksjonsforstyrrelser hos menn med søvnproblemer skyldes altså ikke bare trøtthet, men også ubalanse i hormonene. I tillegg kan det være at høyt blodtrykk spiller en rolle for impotens.

- Mindre surstoff i blodet på grunn av pustestoppene, gjør at hjertet må arbeide hardere, og økt hjerteaktivitet gir høyere blodtrykk, sier Tvinnereim.

Men om dette virkelig har en effekt på ereksjonsevnen er ennå usikkert.

De amerikanske forskerne spekulerer i om ereksjonsproblemene også kan ha sammenheng med søvnkvaliteten. Menn har normalt ereksjoner under REM-fasen av søvnen, og teorien er at disse nattlige ereksjonene hjelper å holde systemet ved like. Siden menn med søvnapné stadig våkner opp gjennom natten, tilbringer de mindre tid i denne fasen og går kanskje glipp av kroppens eget vedlikeholdsarbeid nattetid.

- Kroppene våre trenger trening. Det gjelder også kjønnsorganene. Hvis vi ikke får kåthet i kjønnsorganene, slutter de å virke, bemerker Esben Esther Pirelli Benestad, lege og sexolog NAC. Han tror at mindre tid i REM-fasen kan påvirke ereksjonsevnen.

- Vi ser at alle medikamenter som forstyrrer REM-søvnen vil skade reisningsevnen, men det er et problem som kommer snikende over flere måneder, sier Benestad.

Liknende funn

Den ovennevnte amerikanske studien er ikke den eneste i sitt slag. Liknende funn ble for et par år siden gjort av norske forskere, mens en tidligere amerikansk undersøkelse viste at et betydelig antall snorkere opplevde redusert sexlyst. I en undersøkelse som nylig ble utført av den britiske snorke- og søvnapnéforeningen, fortalte en tredel av parene at de på grunn av all snorkingen nesten aldri elsket - og halvparten av de spurte innrømmet at snorkingen påvirket sexlivet deres.

Likevel behøver ikke sexlivet være dødsdømt på grunn av snorking og søvnapné. Kirurgi er en mulighet, og en snorkeoperasjon er et relativt enkelt inngrep - om enn ikke alltid vellykket.

For de som er overvektige, kan det være nok å slanke seg. Folk som lider av kraftig søvnapné vil ha nytte av å bruke en pustemaske når de sover, mens bittskinne kan være et alternativ for de som er mindre plaget.

Benestad minner likevel om at ereksjonsproblemer sjelden skyldes kroppslige årsaker ene og alene.

- Der det er få rene somatiske årsaker til impotens, har vi derimot innsett at rene psykologiske årsaker kan forekomme, påpeker Benestad.

- Mannen er like enkel som han er kompleks.

Artikkelen er skrevet av Sesselja Bigseth i_176912

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning