Sov trygt, lille venn!

Ny forskning viser at årsaken til at barn dør av krybbedød er genetisk. Nå vil forskerne utvikle medisin til de utsatte barna.

Publisert Oppdatert
Å miste et barn i krybbedød er alle foreldres store mareritt. Ingen vet helt årsaken til hvorfor noen barn tilsynelatende bare sovner inn, men forskerne nærmer seg svarene med små museskritt. I perioden 1985-1989 døde over 100 norske barn årlig av krybbedød. I 2003 hadde tallet sunket til 11 barn, det laveste tallet etter 1960.

- Liggestillingen er den vesentligste årsaken til fallet i plutselig spedbarnsdød, sier professor Lorentz M. Irgens, Avdeling for medisinsk fødselsregister, Folkehelseinstituttet. I 1989 ble 60 prosent av spedbarna lagt på magen, i dag gjelder det bare et par prosent.

Definisjonen krybbedød brukes om plutselig dødsfall som ikke kan forklares på annen måte. Det forskes stadig på årsaker og forklaringer, og studier viser at krybbedød kan ha sammenheng med risikofaktorer som å sove på magen. Å gi barna smokk kan faktisk forebygge.

Nå mener to amerikanske forskere tilknyttet et barnesykehus i Boston og Harvard Medical School at de har funnet en metode som kanskje kan forutsi hvilke barn som er i faresonen. Forskerne har undersøkt 31 barn som døde av krybbedød. Disse ble så sammenliknet med 10 barn som døde av andre årsaker.

Kommunikasjonsproblemer i hjernen

Barna som døde av krybbedød hadde lavere antall såkalte 5-HTIA-reseptorer, som er reseptorer for serotonin. Serotonin er ett av over 100 forskjellige stoffer i hjernen som overfører informasjon mellom celler. Serotoninen hjelper til med å styre en rekke livsviktige funksjoner, og er spesielt viktig for å koordinere pusting og for regulering av blodtrykk og temperatur.

Videre fant forskerne ut at barna som døde i krybbedød alle hadde til felles at de hadde uregelmessigheter i nerveceller som lager og bruker serotonin.

Kanskje den aller viktigste funksjonen til serotonin er å være kroppens varselssystem når det ikke er nok oksygen i luften. Når babyer sover på magen eller får ansiktet tildekket av dyna eller kosedyr, antar man at de puster inn karbondioksid de allerede har pustet ut. Når karbondioksidmengden i luften når et visst punkt vil hjernene til de fleste andre babyer si fra til kroppen at de må snu seg, slik at de får tilgang til oksygen.

Blir kvalt

- En vanlig baby våkner opp, snur seg, og begynner å puste raskere når karbondioksidnivået øker, forklarer Kinney. Men for barna i undersøkelsen, som altså manglet serotonin, har ikke et like godt varselssystem. Forskerne har tidligere funnet avvik i serotoninnivået hos folkegrupper som har høy forekomst av krybbedød, og denne siste undersøkelsen føyer seg dermed inn i rekken over forskningsresultater som tyder på at krybbedød er et biologisk problem.

Basert på de nye opplysningene håper forskerne å kunne utvikle et diagnostisk verktøy som kan vise hvilke spedbarn som er utsatt for krybbedød. Etterhvert vil man også kunne utvikle medisiner og behandlingsformer som hjelper barna til å oppnå et normalt serotoninnivå.

Kilde: forskning.no i_217151

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning