Sommerlige festivalvibber

Flere nye band er klare for en av sommerens største musikkfestivaler. Sigur Rós, Lady Sovereign og The Streets er blandt dem som kommer til Danmark i juni.

Publisert Oppdatert
Det er ikke bare Erlend Mokkelbost fra Jr. Ewing som går en travel festivaltid i møte. Årets Roskildefestival er fullspekket med stjernenavn godt blandet med flere spennende nykommere. Foruten tidligere offentliggjorte tungvektere som Franz Ferdinand, Placebo og Kanye West, står flere nye navn nå klare på plakaten.

Islandsk atmosfære
Islendingene i Sigur Rós skal med alvelignende vokaler sørge for god stemning på festivalområdet. Med skiva Ágætis Byrjun nådde bandet ut til et verdenspublikum, og gode kritikker har siden sørget for at folk verden over har latt seg henføre av den lyse, englevakre stemmen til vokalist Jon Thor Birgisson, som vekselvis synger på hoplandisk og islandsk.

Britisk garage
Et annet navn av interesse er Mike Skinner. Han har sluppet to album under navnet The Streets. Musikken byr på en blanding av sosiale observasjoner og UK Garage, 2-step grimerytmer.

Debutalbumet Original Pirate Material stod frem som en sjelden blomst på den gryende, britiske hiphop- og dansescenen. Oppfølgeren A Grand Don't Come for Free fra 2003 har siden hjulpet ham ut til et større publikum, selv om plata høstet blandede kritikker.

Fra Storbritannia kommer også tungrockbandet Amplifier. Deres musikk blander elementer fra stonerock og grunge til en moderne buldrende tungrock. De produserer suggerende låter med massivt trøkk. Referanser kan dras til artister som Kyuss, Soundgarden og Tool.

Enkle, skitne beats
Mike Skinner får selskap av Lady Sovereign, den nye kvinnelige stjernen på grimescenen. Allerede etter et minialbum har den munnrappe dama fremstått som en av de store favorittene på den moderne dansescenen. De som likte M.I.A og hennes Arular har mye å glede seg til når hun ved hjelp av Jay-Z og Def Jam senere i å slipper debutalbumet.

Musikken er en herlig fusjon av garage og hiphop, bygget opp rundt enkle, skitne beats.

Gammel klassiker
Den gamle ringreven Roger Waters fra Pink Floyd bringer med seg Dark Side of the Moon-oppsetningen til Roskilde.

I likhet med Norwegian Wood-publikummet et par uker tidligere skal festivalbesøkerne her også få oppleve høydepunkter fra Pink Floyd-karrieren og utvalgte godbiter fra hans soloalbum.

Waters var den primære kreative kraften i Pink Floyd fra 1965 til 1983. Dark side of the Moon var bandets kommersielle gjennombrudd og ble raskt en av tidenes mestselgende album. Platen regnes i dag som en moderne klassiker.

Spennende fra USA
New York-trioen Animals Collective er et navn for fremtiden. I sommer skal amerikanerne by på psykedelisk folkeelektronika som ikke likner noe annet. Oppegående norske musikkvenner vil huske bandets opptreden på Randomfestival for et par år siden. Selv om deres seneste utgivelse ikke akkurat har møtt like stor velvilje blant kritikerne, er den likefullt en besnærende vakker lytting.

En annen amerikaner, Josh Rouse, vil om kort tid være aktuell med skiva Subtitulo. Med en merksnodig blanding av vestkystpop, country, americana og indierock har han med sine to seneste album, 1972 og Nashville, blitt en publikumsfavoritt i hjemlandet.

__________________________________________________________________________

Foto: Desken.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning