Solen er her!

Det er sommertemperaturer og sola skinner. Dermed er det på tide å kjøpe solbriller, både for øynenes skyld og fordi solbriller har blitt en viktig del av antrekket.

Publisert Oppdatert
Ved sterkt sollys er det både behagelig og fornuftig å bruke solbriller. Går man uten risikerer man at man myser hele dagen, noe som kan føre til hodepine. Ved å bruke solbriller unngår vi i tillegg den farlige strålingen som kan skade øynene. Er man på sjøen eller i snøen er det spesielt viktig å bruke solbriller, da vann og snø reflekterer sollyset og gir enda sterkere sollys.

Ozonlaget er jordens briller

Sola sender ut stråling med ulik bølgelengde. Ultrafiolett (UV) stråling deles inn i to typer, UV-A og UV-B. UV-B stråling absorberes i øyets ytre deler, for eksempel av hornhinnen. Disse strålene kan derfor forårsake solblindhet og andre forbrenningsskader. UV-A stråler trenger lengst inn i øyet, helt til øyelinsen. Disse strålene kan gi skader som utvikles til grå stær og andre aldersforandringer. Ozonlaget fungerer som jordas solbriller, fordi det meste av UV strålingen blir absorbert her, og strålingen vil derfor ikke skade oss. Noe stråling slipper imidlertid gjennom, og siden ozonlaget har blitt tynnere de siste årene vil vi lettere få skader av strålene.

Øyet reparerer seg selv til en viss grad

Blir øynene utsatt for UV-stråling i mindre doser vil øyet gjennomgå en reparasjonsprosess som forhindrer at skadene blir varig. Men hvis øyet utsettes for sterkt sollys over lengre tid, vil skadene være uopprettelige. Resultatet kan i verste fall bli grå stær.

For barn er det ekstra viktig å bruke solbriller, fordi øynene deres er mer ømfintlige for solstråler. Gjennom en ettårings øyelinse slippes det gjennom 90 % UV-A og 50 % UV-B. Når barnet er blitt 10 år slippes det inn 60 % UV-A og 25 % UV-B. Det er fordi barnets øyne ikke er ferdig utviklet at øyelinsene er mer følsomme for solstråler, og det er bevist at mesteparten av sola et menneske blir eksponert for, finner sted før 18-årsalderen.

Billig og bra?

Flere tester har vist at om noen briller er bedre enn andre, så er det de billigste. Årsaken er at de billigste brillene som regel har plastglass, og plast beskytter generelt svært godt mot UV-stråling. Mange av de dyrere modellene har glass, som beskytter dårligere. Alle solbriller med plastglass beskytter godt nok, så hvorvidt det henger en merkelapp med «100 % UV-beskyttelse» på et solbrillepar i plast betyr ingen verdens ting.

Det er viktig å velge et solbrillepar som sitter godt, og som ikke slipper inn mye lys fra sidene. Husk også på at selv om himmelen er dekket av skyer slipper fortsatt 50 % av solstrålene gjennom, slik at det kan være fornuftig å beskytte øynene sine selv på gråere vårdager.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning