Smertefri i bakken

Det er ikke bare puppe-modeller som kan ha glede av silikon. Alle som har hatt et par alpinstøvler på beina, vet hvor vondt de kan gjøre.

Publisert Oppdatert
Den lammende krampefølelsen som medfører at hver sving blir en pine, og som omsider jager deg inn på varmestua, der du ikke tidsnok kan få spent av seg støvlene. Når høydepunktet på skituren er da støvlene tas av, er noe fundamentalt galt.

- Det er jo et paradoks at så mye moro kan gi så mye smerte, sier Erlend Sande, ansvarlig redaktør i friluftsmagasinet Fri Flyt.

Det finnes imidlertid håp mot kramper, vonde ankler og blåfrosne føtter: Såler støpt i silikon.

Stadig flere sportsbutikker har apparater som støper såler etter føttenes form. Dette koster litt ekstra - cirka 800 kroner, men kan være verdt prisen dersom du står på ski regelmessig. I tillegg har mange nyere alpinstøvler såkalt customfit innerstøvel, det vil si at "sokken" inne i støvelen tilpasser seg foten.

- Mulighetene til å få støpt seg en såle er et veldig bra tilbud. Investeringen er relativt liten, med tanke på at du sannsynligvis skal ha støvlene i mange år. Gevinsten er bedre turer, sier Sande.

I støpeskjeen

- Å få støpt seg en såle er en enkel prosess:

* Du plasserer føttene dine på en maskin som tar avstøpning i silikon.

* Et par såler varmes opp og legges deretter i avstøpningen.

* Sålen tilpasser seg topografien som avtrykkene fra føttene har laget.

* Innerstøvlene varmes opp i en maskin.

* Når så støvlene spennes hardt på rundt beina, vil de forme seg etter fotfasongen.

- Det er ikke sikkert at smertefølelsen i foten etter en lang dag i bakken vil forsvinne helt. Men vi kan trygt si at smertene vil bli betydelig mindre med spesialtilpassede såler, tror skiekspert Marius Lind.

- Å stå en hel dag på flate såler, gir ofte det resultatet at beina dovner hen. Konsekvensen er vonde krampefølelser og nedkjøling, sier Lind .

Øker ferdighetene

Ifølge Lind kan flate såler medvirke til at føttene sklir innover i støvelen. Problemet forplanter seg oppover i beinet og resulterer ofte i at kulen på ankelen presses mot støvelen. Det kan være svært ubehagelig.

Lind hevder at såler som er tilpasset hvordan føttene dine er bygget, "tvinger" beina i riktig kjørestilling. Gode såler og innerstøvler sørger også for god blodgjennomstrømning, noe som igjen minker sjansene for at du begynner å fryse på beina.

- Personlig tilpassede såler kan også være med å øke ferdighetene til middels gode skikjørere. Ferdighetene økes fordi skikjøreren får optimalt trykk på skien, mener Asgeir Larsen, daglig leder i spesialforretningen Oslo Sportslager.

For store støvler

Det er mer å tenke på i kampen mot smerter i beina: Ifølge skiekspertene skal du ikke ta høyde for tjukke sokker, når du kjøper alpingstøvler. Tykke ullsokker gir ikke noen god avstøpning i en customfit-støvel, og vil ofte "klumpe" seg, slik at det oppstår press mot bestemte områder på foten.

- Innerstøvelen i moderne alpinstøvler er tykke. Dersom du fryser på beina, er det neppe fordi sokkene dine er for tynne, men fordi blodgjennomstrømningen er dårlig, sier Larsen.

- Dessverre kjøper mange for store støvler. En alpinstøvel skal sitte som støpt. I en riktig støvel skal tærne butte mot skotuppen når du sitter. Kjøp relativt tynne sokker, gjerne med forsterkning ved tærne, anbefaler Larsen.

Husk også å kjøpe sokker som går over støvelen. Da slipper du å få en ubehagelig skjøt midt i støvelen. Skjøt fra sokk eller lange underbukser, gir gjerne et ubehagelig press mot huden og nedsatt blodgjennomstrømning.

- Det fører mange fordeler med seg å investere noen ekstra kroner i alpinstøvlene. Bruk heller litt mindre på skiene. Støvlene er tross alt avgjørende for komforten, påpeker Larsen.

- Får du vondt i beina når du kjører, kan du vanskelig skylde på skiene.

_____________________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning