Smart vekttap

Å kvitte seg med noen kilo kan være utfordrende og vanskelig, men er du smart behøver du bare å følge tre steg.

Publisert Oppdatert
Statistikker viser at du ikke er alene i kampen mot kiloene. Hver person er likevel forskjellig og det er også de unike faktorene du må ta i betrakning når du skal ha kontroll på vekten din.

Men egentlig er det enkelt; for å miste vekt må du innta færre kalorier enn du bruker opp gjennom forbrenning og fysisk aktivitet. For å gjøre dette over tid, må du ta tre nøkkelsteg. Alle tre stegene er nødvendige og vil hjelpe deg til å miste vekt og holde vekten nede.

Tenk deg slank

Hvordan du tenker former hva du gjør. Forstår du hvordan du støtter eller saboterer innsastsen din for å endre deg selv, er du godt på vei mot et effektivt slankeprogram.

Å tenke smart betyr at du finner måter å takle tankene som drar deg bort fra målene dine istedenfor mot dem. Se på hvordan du rasjonaliserer tankene og prøv å forstå hva som trigger oppførselen din. Bruk følgende teknikker for å få kontroll over hjernen:

Visualiser: Tenk på noe som representerer styrke når du trenger litt ekstra hjelp. Prøv også å se for deg hvordan du vil se ut og føle deg når du har nådd idealvekten din. Hvordan vil det føles å gjøre ting du ikke kan gjøre nå?

Snakk til deg selv: Når du hører deg selv lage unnskyldninger eller sende deg selv negative beskjeder, snakk tilbake! Istedenfor å si; "Jeg orker ikke gå på tur etter en lang og slitsom dag", si "Jeg må klarne hodet mitt med en tur så jeg føler meg bedre".

Sett fornuftige mål: Ikke la urealistiske forventinger gjøre at du ikke når målet ditt. Tillat deg selv nok tid til å bli en suksessfull slanker.

Forberede deg for det uforberedte: Planlegg hvordan du skal reagere i en foretnings- eller sosial setting når du gjerne blir tvungen til å spise usunn mat. Øv deg på et svar du kan bruke som du er komfortabel med når du høflig takker nei til maten.

Skriv ned ting: Hold en vekttap-dagbok til både spisevanene dine og fysisk aktivitet. Å overføre tanker på papiret fokuserer på oppmerksomheten din. Bruk det til å sette deg korte og lange mål.

Vær konsis: Hvert punkt krever mer øvelse for at det skal bli en vane.

Spis riktig

God næring og trygt vekttap går hånd i hånd. Lær hvordan du suksessfullt skal klare å endre spisevanene dine mot en sunn livsstil og til en balansert spiseplan.

Når du gjør dine daglige matvalg, basere spisemønsteret på følgende anbefalinger:

Velg kjøtt uten hud og tilberede det uten for mye fett og salt. Spis mindre enn 2300 milligram salt hver dag.

Velg fettfri, 1 prosent fett eller lettprodukter.

Redusere mat som forhøyer kolesterolet. Spis mindre enn 300 milligram av kolesterol hver dag.

Redusere inntaket av kaloririk drikke og mat.

Om du drikker alkohol, drikk i moderate mengder. Det betyr en drink per dag om du er kvinne og to drinker per dag om du er mann.

Hold øye med porsjonsstørrelsene.

Bevege deg

Regelmessig, fysisk aktivitet er svært viktig for en god helse. Det er også den beste måten å knekke yo-yo-syklusen og holde vekten nede for godt. Om du vil holde deg slank og trent over lang tid, handler det ikke kun om mat. Du må trene regelmessig om du skal klare det, og det hjelper på formen!

Spør deg selv hvor aktiv du er nå: Hold en dagbok for aktivitetsnivået per uke. Skriv ned alt det fysiske du gjør, for hvor lenge og om du likte det eller ikke.

Øk sjansene med 10 minutter ekstra hver dag. Du behøver ikke trene så hardt for å komme i form. Sett deg små og oppnårbare mål, og planlegg hvordan du skal få dem inn i din livsstil.

Bestemme deg for et fitnessmål som virker: Sikte på 30 til 60 minutter for moderat til intens trening, helst alle dager i uken.

Velg en strategi for å øke aktivitetsnivået: Finn en aktivitet du liker og du vil klare å trene mye over tid. En måte er å legge inn småtreninger i dine daglige rutiner for å bygge opp den totale mengden med aktivitet. For eksempel å ta trappene fremfor heisen. Gå med skritteller og du vil gå mer om dagene. Du kan også være med på organisert idrett med jobben.

Miks og match: Kombinere gjerne forskjellige strategier for å få utbytte , fleksibilitet og glede i treningen din.

Sjekk hver sjette uke: Se i loggen din hver sjette uke for å sjekke fremgangen du har fått gjort og belønne deg selv for innsatsen din. Om kondis og kropp har bedret seg uten så mye vekttap, ikke gi opp. Du bygger muskler og utvikler en sterk kropp som vil hjelpe deg med vekten i det lange løpet.

Trenger du flere grunner?

Gjennom fysisk aktivitet vil vekten din bli lettere å kontrollere

Du vil synes det er lettere å gjøre endringer i kostholdet og andre livsstilsbedringer.

Du vil få mer energi og føle deg bedre og mer selvsikker.

Du er en god rollemodell for familie og venner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning