Slik unngår du utbrenthet

Selv energikaniner trenger å lade opp i blant. Når batteriene er flate, forsøk noen av de følgende oppkvikkertipsene!

Publisert Oppdatert
Det å ta en mental helsedag hjemme fra jobben, er en bra måte å komme tilbake etter hverdagsstress og slit. Selv om du er fristet til å ignorere symptomene, ikke gjør det. Utbrenthet plager ikke bare kvinner psykisk, men det gjør også risikoen større for å utvikle sykdommer som diabetes, hjertesykdommer og slag.

Følg med

Så hvordan vet du at du lider av utbrenthet? Noen av symptomene er at du har lav energi, du er sint på kollegaene dine, du er sliten når vekkerklokken ringer. Dette er noen av de vanligste symptomene.

Om dette høres veldig kjent ut, vil faktisk en dag hjemme fra jobb kanskje ikke være nok. Å finne andre måter å slappe av på for å få sving på sakene igjen, kan være akkurat det du trenger for å komme tilbake til hverdagen igjen. Forsøke å bruke sommerferien til å komme deg bort på, tenk over jobbsituasjonen din og lage planer for en gladere fremtid.

Her kommer fire tips som du kan følge;


1.Favorittpausen

Fyll ferien din med de aktiviteter som du synes er mest avslappende og fornyende; dra på fjelltur, for eksempel. Helt alene eller med familien din. Lag lunsjavtaler med vennene dine, det å snakke med kompiser og andre som står deg nær, kan hjelpe deg å finne ut av årsaken til utbrentheten din. Er det menneskene, timene, presset? Uansett hva du gjør, ikke skyv tankene bort. Å fly et sted og henge på stranden for å "glemme" hverdagen, gir deg en endring av omgivelsene, men det er kanskje ikke beste måte å reflektere over livet på.

2.Bruk tid på å hjelpe andre

Om utbrentheten handler mer om at du er lei enn at du er utslitt, få fart på sakene. Bruk pausen din til å redde truede dyrearter, meld deg med på frivillige organisasjoners turer, eller hjelp den gamle naboen med å handle. En frivilligarbeidsferie kan få deg til å føle deg inspirert og gi deg meningsfulle tanker. De fleste frivilligarbeidsferiene varer fra en til tre uker, og kostnadene varierer fra 1000 kroner til 10 000 kroner, noe som kan være verdt investeringen.

3.Ta en planløs pause

Å være hjemme i noen dager uten å ha noen planer er gjerne akkurat hva du trenger. Tenk over hvor lenge siden det er siden du våknet opp uten å ha en enste plan for dagen. Hvorfor ikke sende ungene bort på ferieleir i en uke, informer vennene dine at du ikke kan nås på en stund, og bare vær til. Les en bok eller tre. Gå på kino, lei en hushjelp og bruk en dag på spa. Ikke gjør noen ting helt til du ikke lenger klarer å la være å gjøre noen ting. Så lar du tankene vandre til du kommer på kreative måter å gjøre langsiktige endringer som vil utelukke utbrenthet for godt.

4.Prøv deg på drømmejobben

Kanskje du er utbrent fordi du er ulykkelig med karrierevalget ditt, er du markedsfører men har alltid drømt om å være en baker? Hvorfor ikke bruke ferien på å teste en ny karrierevei? Eksperters råd for å bli kvitt utbrenthet er å bruke noen dager på å følge noen som gjør en jobb du gjerne kunne tenke deg. Dette er den beste måten å finne ut om jobben kunne passe deg. Ikke bruk førti timer i uken av ferien din på å finne informasjon om jobben du tenker på, det må være en miks av avslapning og fornying.

5.Trenger du en pause langt borte?

Utbrenthet er vanligvis assosiert med stress på jobben, men kilden kan også være andre overveldene aspekter i livet ditt. Heldigvis er symtomene på utbrenthet enkle å kjenne igjen så lenge du vet hva du skal se etter. Noen av symptomene er listet nedenfor. Om du kjenner igjen noen av punktene, er det kanskje på tide å lade opp batteriene dine litt.

Alene, eller sammen med andre:

 • Du føler deg deprimert, har angst for å gå på jobb
 • Du er likegyldig og bryr deg ikke om saker som en gang betydde mye for deg
 • Du ignorerer eller kjefter på folk du bryr deg om
 • Du føler deg hjelpeløs, frustrert og misfornøyd
 • Du har vanskeligheter med å sove
 • Du har økt alkoholmengden i hverdagen
 • Du er glemsk
 • Du er klumsete og havner i småulykker (snubling og fall)

  På jobben:

 • Du er mye borte fra jobben
 • Du presterer dårlig på jobben og er ikke fornøyd
 • Du er kynisk mot kollegaer rundt deg  Kilde: health.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning