Slik sovner babyen din

Stakkars barnet ditt som ikke får sove, og stakkars deg som holdes våken en hel natt! Det er tungt og frustrerende, men vi gir deg ti tips for hvordan du kan vugge den lille i søvn.

Publisert Oppdatert
Kanskje har du ikke tall på hvor mange våkenetter du og partneren din har opplevd siden barnet deres ble født, eller kanskje er dere blant de heldige som bare er velsignet med en rolig liten en? Om du er i siste gruppe er dere ikke i godt selskap!

Rutiner

Det er nemlig absolutt normalt at barnet ikke sovner og holder seg selv og dere våken store deler av nettene. Men dette er noe som kan fikses så lenge dere vet hvordan dere skal ta tak i det. Som med det meste er rutiner det som trengst for at vanene skal komme på plass. Stol på oss når vi sier at rutiner er gull verdt!

Informasjonskanalen about.com har fått råd fra flere forskjellige babyeksperter, og lister opp ti essensielle punkter for å få ungen din til å sove.

Ti tips

 • 1. Hold på rutiner
  Om babyen din våkner sent om morgen skal du begynne å vekke ham eller henne tidligere for hver dag for å hjelpe den å bli trøttere om kvelden slik at den kan sove når resten av huset sover.
 • 2. Hvile med lys
  La babyen din ta seg hviler om dagen på et sted det er godt opplyst slik at den ikke sover så lenge og får sove bedre om natten.
 • 3. Mat babyen oftere om dagen
  Når du mater ungen din oftere om dagen, vil den få så mye næring som den trenger og ikke være så sulten på natten.
 • 4. Mat ungen din et stille sted
  Gjerne med dempet lys dersom babyen blir lett distrahert gjennom dagen.
 • 5. Om du ammer babyen;
  La ungen din gjøre seg ferdig med det første brystet den begynner å suge fra. Slik får den i seg mer av din rike, næringsfulle melk, noe som gjør at den gjerne ikke kjenner behov for mating om natten.
 • 6. Bruk babybærer
  Når du bærer ungen din, bruk en god babybærer som er myk og behagelig for barnet. Da slapper ungen av. Spesielt hjelper dette tidlig på kvelden og gjør leggeforberedelsene lettere, det oppfordrer til en bedre søvn.
 • 7. Rolige kvelder
  Hold kveldene rolige og unngå overstimulanse. Om et bad er avslappende for babyen kan du bade den før du legger ham eller henne. Om det er for stimulerende kan du bade ham eller henne om dagen.
 • 8. Mat ungen i mørket
  Om kvelden skal du mate barnet i mørket om den våkner opp fra søvnen. Sørg for å la ungen forstå at natten er til for soving.
 • 9. Unngå bleieskift
  Om natten skal du unngå bleieskift om det er mulig.
 • 10. Ta med babyen i sengen din
  Om det hjelper deg med litt mer søvn, skal du ta babyen med deg i sengen din om den er våken.

  Ikke glem å ta vare på deg selv!

  Hvil deg når babyen din hviler. Dette er spesielt viktig når du har en baby med store behov.

  Ta deg en tur. Gå ut og nyt solskinnet og frisk luft, dette er godt for dere begge. Gå ut sammen med barnet ditt mens det sitter i en bæresele eller meisel eller i vogn. Dette kan ta mye stress av skuldrene dine!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning