Slik lever du med høyere rente

Etter forrige ukes renteøkning på 0,25 prosent har renten økt med hele 3 prosent siden sommeren 2005. Slik påvirker det din økonomi, og slik håndterer du økningen.

Publisert Oppdatert
Har du for eksempel et lån på 2 million kroner, vil dagens renteøkning på 0,25 prosent gi deg økte rentekostnader på 5 000 kroner pr år (3 600 kroner etter skattefradrag på 28 prosent).

Slik påvirker renteøkningen ditt lån

Det virker muligens ikke så mye. Men legger vi sammen alle renteøkningene de siste 2 årene, har rentekostnader økt med hele 60 000 kroner årlig (43 2000 kroner etter skatt).

Etter dagens renteoppgang kommer utlånsrenten på boliglån med god sikkerhet til å bli på ca 6 prosent. En lån på 2 millioner vil da gi årlige rentekosntader på 120 000 kroner - det blir 10 000 kroner pr mnd (7 200 etter skatt).

Hvor mye gjeld har du egentlig?

Boliglånet er vanligvis kun ett av lånene vi har. Mange har også en rekke andre lån som studielån, billån og forskjellige typer kredittordninger.

Du må også legge inn renteøkning på disse lånene i ditt regnestykke.

Små lån velter økonomien

Det er sjelden det er boliglånet alene som knekker oss økonomisk. Vanligvis er det alt det andre som kommer i tillegg - som dyre forbrukslån og annet surr - som ødelegger økonomien vår.

Blir det for tøfft?

Er du blandt de mange som etterhvert har begynt å slite med å betjene gjelden din, er det på tide å ta noen grep:

Avslutt kjøpefesten i tide

De siste årenes kjøpefest har vendt oss til å bruke mye penger på klær, møbler, reiser og annen moro. Vi har lagt til oss et høyt forbruk og dyre vaner.

Blir det vanskelig å betjene høyere rentekostnader, må livsstilen endres. Det totalte forbruket må ned.

Unngå mer gjeld!

Forbruksfesten har delvis blitt finansiert gjennom låneopptak.

Unngå å ta opp unødvendig gjeld. Det gjelder spesielt kortsiktige lån som kredittkortgjeld, kjøp på avbetaling og andre forbrukslån.

Ønsker du å bytte til en finere, større og dyrer bolig - legg på et påslag på 2-3 prosent renteøkning når du regner på om du har råd etter ei. Slik at du også tar høyde for flere eventuelle renteøkninger.

Sjekk om du faktisk kan få billigere lån

Mange har alt for dyre lån,og kan spare mye på å refinansiere.

Lånte du 100 prosent av kjøpesummen når du kjøpte bolig, fikk du en relativt høy rente. Har du nå et lån som er på 80 eller 60 prosent av boligens verdi som følge av verdistigning på boligen, kan du forhandle deg frem til en rentereduksjon på 0,5-1 prosent. Det vil kompensere for mye av den generelle renteøkningen.

Sjekk med flere banker,slik at du får best mulig lånebetingelser.

Vurder avdragsfrihet

Vil du ikke greie å betjene ditt boliglån som følge av renteøkning, vurder avdragsfrihet. Da betaler du bare renter på lånet og ikke avdrag. Lånet vil ikke bli mindre, men så lenge det er verdistigning på boligen vil din egenkapital øke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning