Slik holder du deg fruktbar!

- Kvinner bør få barn når de selv ønsker og ikke føle tidspress, sier professor Johanne Sundby.

Publisert Oppdatert
Hvis du er i slutten av 20-årene og engster deg for at fødselsklokka har tikket ut, kan du ta det helt med ro.

90 prosent føder

Det mener i allefall gynekolog og professor ved Universitetet i Oslo, Johanne Sundby. Hun har forsket mye på barnløshet og synes det er rent vrøvl med påstander som at flere kvinner blir infertile i slutten av 20-årene.

- Statistikken viser at over 90 prosent av norske kvinner føder barn i dag, mange flere kvinner enn på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Vi ser også at fruktbarheten er robust frem til man er 35 år. Etter at man har fylt 40 år, tar det lengre tid å bli gravid, men det er fremdeles mange som blir gravide da også, forteller Sundby til Kvinneguiden.

VG har tidligere skrevet at ti prosent av 35-årige kvinner er sterile, og nesten 80 000 norske par sliter med å få barn.

Professor Kjell Å. Salvesen ved Nasjonalt Senter for fostermedisin på St. Olavs Hospital i Trondheim forteller at fruktbarheten hos kvinner synker med alderen etter fylte 36 år.

- Da kan det være vanskeligere å få barn. Vi pleier å si at man ikke skal vente for lenge fordi det er større sannsynlighet for å ikke få barn da, sier Salvesen.

Professoren mener at årsakene til infertilitet er mange og han ønsker ikke å spekulere i det;

- Det vi vet er at hvert tiende par har problemer med å få barn og må hjelpes, sier Salvesen.

Ikke vent for lenge

Sundby sier at det er 50 prosent av norske 28-åringer som får barn og 50 prosent som ikke får det, og i byer er gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende mellom 28- og 30 år. Likevel synes ikke professoren at man skal stresse med tiden.

- Det er ett tidspunkt kvinner bør få barn på; når de selv har lyst på, enten de har en hyggelig mann eller ønsker å oppdra barnet alene, sier Sundby.

Likevel råder hun kvinner til å ikke vente altfor lenge med å ta en avgjørelse.

- Man bør ikke ta det for gitt og vente til man er 40 år før man prøver å få barn første gangen, det er lurt å begynne i 30-årene. Det finnes likevel hjelp å få for de som sliter, sier hun.

Sundby har selv prøvd å få barn siden hun var 24 år, men da dette ikke gikk, valgte hun å adoptere.

- Jeg synes det er helt fint om kvinner velger karriere og ønsker et fotfeste i arbeidslivet før de får barn. Slik har de bedre råd til å få barn, og jeg er for karrierekvinner, sier Sundby.

Sundbys tips til å holde på fruktbarheten:

  • Unngå å få klamydia, sjekk deg dersom du har hatt ubeskyttet sex

  • Unngå å bli undervektig eller overvektig

  • Unngå røyking

  • Unngå for mye kaffeNyttige tjenester

FORUM

Underholdning