Vond lukt i sko

Slik fjerner du vond lukt fra skoene

Sliter du med vond lukt i skoene? Det finnes faktisk masse du kan gjøre, her får du tipsene.

HELT TETT: Er skoene dine syntetiske både på innsiden og utsiden kan det også være årsaken til at de stinker.

HELT TETT: Er skoene dine syntetiske både på innsiden og utsiden kan det også være årsaken til at de stinker. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Publisert Oppdatert
ÅSA ERICSSON: - Bruk aldri samme sko to dager på rad, og bytt strømper hver dag, forklarer kommunikasjonssjefen i Brunngård Group.

ÅSA ERICSSON: - Bruk aldri samme sko to dager på rad, og bytt strømper hver dag, forklarer kommunikasjonssjefen i Brunngård Group. Foto: FOTO: Brunngård Group

Vi svetter alle på føttene, så litt tåfislukt i skoene er helt naturlig...men som oftest ikke så ønskelig. Det er heldigvis flere ting du kan gjøre for å unngå vond lukt i skoene dine.

Åsa Ericsson er kommunikasjonssjef i Brunngård Group, en forhandler av blant annet skopleieprodukter. Hun forklarer til Kvinneguiden at en fot har mange svettekjertler og kan svette opp til syv centiliter hver dag, avhengig av aktivitet.

- Dette i kombinasjon med en tett sko gir den ubehagelige lukten av fotsvette. Er skoen laget av syntetisk materiale er den tettere og gir en mindre luftsirkulasjon for foten.

Ericsson understreker at det likevel finnes mange måter å unngå dårlig lukt i skoene på.

- En innleggsåle gir ikke bare bedre komfort og passform, den absorberer også fukt, noe som igjen gjør at både føtter og sko har det bedre, forklarer hun.

- Mange såler inneholder også spesialfilter, for eksempel et aktivt kullfilter som eliminerer lukt.

Bytt strømper og vask sålene

For å få best mulig resultat bør du ifølge kommunikasjonssjefen lufte sålene etter bruk.

- Bruk heller aldri samme sko to dager på rad, og bytt strømper hver dag. En bra såle er også vaskbar i minst 30 grader.

Det finnes flere ulike typer såler å velge mellom; både for sport, sommer, høst, vinter, for plattfot, revmatikere og diabetikere.

- 80 prosent av befolkningen klarer seg imidlertid med en nøytral standardsåle i skoene, og bør også bruke dette, spesielt i Converse og ballerinasko.

Deosåler mot dårlig lukt

Går du barbent i skoene kan du ifølge Ericsson bruke en silkespray for å motvirke ubehagelig lukt. Denne sprayen skal gi en tynn "silkestrømpe" på foten, og beskytter mot friksjon og såre føtter, samtidig som den holder foten tørr og "fresh

- Du kan også bruke deosåler. Disse er svakt parfymerte og pustende, med mikrofiber for å holde føttene fornøyde hele dagen. Perfekt i for eksempel ballerinasko.

Ericsson understreker at du aldri maskinvaske skoene.

- Bruk heller egnede produkter for innvendig og utvendig rengjøring av skoene.

Foten puster best i skinn

Turid S. Reum er shop manager hos Shoe Lounge Grünerløkka. Ifølge henne kan det være vanskelig å få vekk lukt i sko, når den først har oppstått.

- Det er midlertidig fullt mulig å forebygge lukten, med for eksempel såler eller deospray. Det er ikke sikkert at du kan holde lukten vekk for alltid, men i det minste holde den mer i «sjakk».

- Er skoen syntetisk både på utsiden og innsiden, blir det veldig tett og lukt kan fort oppstå, opplyser Reum.

Videre forklarer hun at om skoen har innerfor av skinn og er syntetisk utenpå, vil foten puste bedre.

- Men det beste er jo om skoen har skinn både inni og utenpå. Då får foten puste og dampen av fotens svette kommer ut.

Til og med bare når du sitter og slapper av vil du ifølge Reum svette ganske mye, og tenk bare på hvor mye du svetter om du er i bevegelse hele dagen.

- Og har du sko som er tett eller ikke har såler i, så vil svetten sette seg i foret eller tøyet som er inni skoen. Og da er det vanskelig å få det bort.

Bruk såler i alle sko

- Goretex er også en bra ting i skoen. Det ligger en «strømpe» mellom ytterlaget og innerforet i skoen. Hullene i den er så små at dampen kommer ut men ingen regndråper kommer inn, og foten får puste veldig godt.

- Da er det viktig ikke å ha tykke hjemmestrikket sokker på, for de holder på fukten av beina og man blir klam og kald.

Reum oppsummerer med at det lønner seg å bruke såler i alle sko, lufte de godt og skifte ofte.

- Helst bruk skinnsko om sommeren og goretex om vinteren.

Bli kvitt vond lukt i skoene

Nettstedet Wikihow har en rekke tips til hvordan du kan forebygge og ikke minst bli kvitt vond lukt fra skoene:

1. Bli kvitt lukten med natron. Dryss litt natron i skoene dine hver kveld. Før du tar på skoene dagen etter, ta skoene utenfor og klapp sålene sammen for å bli kvitt overflødig pulver.

2. Bruk sedertre-innleggssåler eller chips. Seder har antisopp-egenskaper, og brukes ofte for å fjerne lukt fra klær. Velger du heller å bruke chips legger du det inn i skoen om kvelden og fjerner det dagen etter.

3. Legg inn lukt-kontroll innleggssåler. Slike innleggssåler kan kuttes for å tilpasses formen på sålene dine, og kommer i flere forskjellige farger.

4. Hvis skoene er vaskbare, gi dem et bad. Sørg for å rengjøre innsiden, og at skoene er helt tørre igjen før du bruker dem.

Forebygge vond lukt i sko

1. Vask føttene minimum annenhver dag med en antimikrobiell såpe. Hvis sopp eller bakterier er det som forårsaker den vonde lukten, er det nemlig en god idé å angripe lukten ved kilden.

2. Alternative sko. Unngå å gå med det samme par sko to dager på rad. Dette gjør at de får luftet seg helt.

3. Bruk sokker når det er mulig. Pustende bomullssokker vil absorbere noe av fuktigheten fra føttene, samt holde skoene renere.

4. Sørg for at skoene passer. Når skoene ikke passer deg, kan føttene svette mer enn vanlig.

5. Bruk sko som har pustende stoffer, dette minimere både fotsvette og lukt. Stoffer som puster bra er blant annet bomull, lin, lær og hemp.

6. Luft skoene dine. Når det er fint vær ute- sett dem ut.

Legg skoene i fryseren

Ifølge nettstedet Lukt.no kan du bli kvitt den vonde lukten ved å pakke inn skoene i en plastpose og legg de i fryseren over natten. Lukten kommer ofte fra bakterier i skoene som formerer seg, og forsvinner sjelden ved vask, men kulden knekker altså lukten.

Les også:

Maten du kan spise etter utgått dato

Derfor er flaskevann datostemplet

Så lett får du uappetittlige føtter

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning