Skjønnhet kommer virkelig innenfra!

- Har du allerede fått rynker og porer, er det lite du kan gjøre med det, sier hudlege Bjørn E. Bondevik.
Trøsten er at det er mye du kan spise og drikke for å forebygge det.

Publisert Oppdatert
Huden reflekterer kroppens helsetilstand. Rundt midten av 20-årene begynner huden å miste noe av sin naturlige evne til fornyelse, og de første aldringstegn begynner å bli synlige.

- Helse er hva du tenker og hva du spiser, forklarer hudlege Bjørn E. Bondevik.

Kost er medisin

Etterhvert som vi eldes, begynner huden å se slitt og matt ut, dette skyldes reduksjon i dannelse av nye hudceller. Når huden eldes oppstår det rynker og huden blir slappere. Dette skyldes forandringer i lærhuden.

Lærhuden består primært av kollagen, et protein som danner reisverket som støtter overhuden. En aldersrelatert nedgang i kollagenproduksjonen fører til at hudens reisverk svekkes, og dette fører til rynker og fine linjer. Cellene mottar ikke tilstrekkelig med næring. Disse normale aldringsrelaterte forandringene er gradvise og foregår over tid.

Hudlege Bondevik har forsket lenge på forebygging av hud, han har fått mye motstand men samtidig holdt fast på at huden påvirkes av mat og drikke og at naturens midler er det beste du kan gjøre for å beholde en vakker, frisk hud.

- Alt vi spiser skal gjennom systemet i kroppen og ut i huden, jeg tror det er viktig å tenke på det. Hva skal vi tilføre kroppen, sier han.

Hudlegen forklarer at kosttilskudd og en balansert kost med riktige vitaminer og mineraler faktisk virker på huden.

- Mange tror at dersom det ikke viser på huden etter en måned, så virker ikke kosttilskuddet. Faktum er at det kan ta tre til seks måneder for å se noen resultater, men det virker. Man må bare være tålmodig, sier han.

Bondevik forklarer at 70 til 80 prosent av hudens aldring skyldes solen. Andre faktorer som fører til tidlig aldring er gener, sigarettrøyk, stress, kosthold og livsstil.

- Har du allerede fått rynker og store porer i huden, er det i grunnen lite du kan gjøre selv. Men du kan forebygge huden ved å beskytte deg mot solen gjennom faktor og hatt. Og å få i deg riktige vitaminer som vitamin A - som blant annet virker mot akne, vitamin C og E som blant annet virker mot solen, sier Bondevik.

Farget mat

De fleste tegn til aldrende hud skyldes altså at huden utsettes for sollys. UV-stråling skaper utrbudd av ødeleggende frie radikaler som aktiverer enzymer som bryter ned strukturen i lærhuden.

Langvarig og intens soling øker nedbrytingen av elastin og fremskynder dermed aldringsprosessen i huden.

UV-stråling reduserer også antioksidantnivået i huden. Antioksidanter er nødvendige for å nøytralisere frie radikaler. God solbeskyttelse kan bremse aldringen av huden.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er enig med Bondevik og mener at hudpleie har alt å si for hva du putter i deg.

- Det finnes et produkt for alt, men det vi vet er at skjønnhet faktisk kommer innenfra. Vi ønsker å se unge ut og ha frisk hud, men dette går ikke uten at du jobber for det og tenker over hva du spiser, forklarer Arsky.

- Drikk mye

Hun forteller at du kan passe på huden din ved å spise alle typer frukt og grønnsaker med sterke farger, de inneholder nemlig lassevis av antioksidanter som bremser hudens aldringstegn. For eksempel kan du spise lilla salat, oransje papaya, grønn spinat og brokkoli, jordbær, blåbær, plommer, artisjokker, bønner og ikke minst rødvin og grønn te!

- Et klart aldringstegn er at vi blir tørre i huden fordi vi har for lite væske i kroppen. Kvinner har mer fett i kroppen og mindre vann enn menn som har mer muskler og mer vann. Derfor kan kvinner eldes raskere, forklarer ernæringsfysiologen.

Et råd hun kommer med er å drikke mye væske, helst vann.

- Ikke stol på tørsten, når man er tørst er det fordi kroppen er kommet til et punkt at den føler seg dehydrert. Du må drikke før dette også for å holde væskebalansen i kroppen, sier hun.

Klassedelt skjønnhet

Både Bondevik og Arsky fremhever Omega 3-fettsyrer og Omega 6-fettsyrer som svært viktige tilskudd til huden.

- Fettsyrer fra laks, ørret, tunfisk, sardiner, makrell, valnøtter linfrø, olivenolje og mykt lettmargarin holder på fuktigheten i kroppen og fjerne skadelige stoffer, dessuten er det betennelsesdempende. Alt dette holder huden smidig og fungerer som smørning innenfra, sier Arsky.

Samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen forteller at skjønnhet i dag er klassedelt. Undersøkelser viser at 49 prosent av norske kvinner som tjener under 300 000 kroner føler seg vakre, mens 67 prosent av kvinnene som tjener over 900 000 kroner føler seg vakre.

- Kvinnen har ansvaret for skjønnheten i dag, det er kvinners oppgave å være pene, sier Tangen.

- Norske kvinner føler seg vakre blant annet når det ikke konfronteres med de "overlegne" via klasse, alder eller skjønnhet, sier Tangen.

Samfunnsgeografen utfordrer også norske kvinners tankegang gjennom spørsmål om dagens skjønnhetsideal og grunner til å være fornøyde med seg selv.

- Er du bare vakker når andre vil ha deg, spør han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning