Skadelig sexy

De er prikken på i'en og et must til flere antrekk, men forskere mener at høyhælte sko bør bæres med forsiktighet.

Publisert Oppdatert
Til den søte sommerkjolen, stramme jeans, den sexy toppen og den frekke veska. Stiletthælene, pumpsa og kilehælene hjelper til å gjøre deg lekrere enn lekrest! Men vi har alle opplevd at føttene føles mørbankede etter en lang kveld på byen med mye dansing og en del trasking ute i det fri. Det triste er at forskere atter en gang vil få frem i lyset at høye hæler ikke bare gjør føttene slitne etter en kveld.

Tykke og tynne hæler

At stilletthæler er skadelige for kroppen, er ingen nyhet. Ortopeder har advart kvinner i åresvis om at høye hæler kan bidra til flere forskjellige sykdommer og tilstander som kroniske kneplager, forstuede ankler, ryggproblemer eller hammertær.

Forskere har ment at smale stilletthæler kan linkes opp til den smertefulle knesykdommen artrose eller osteoarthritis, men nå viser det seg at også tykke og kraftige hæler gjør samme skaden på kroppen, dersom de er høye.

Amerikanske forskere bestemte seg for å se på tykkere hæler som nå er på moten og resultatet ble at også denne typen sko er skadelig for kvinners knær. Studien som ble publisert i The Lancet, demonstrerte at kraftige hæler øker risikoen for å utvikle artrose i knærne på lik linje med stilletthæler. Med på studien var 20, friske kvinner med en gjennomsnittsalder på 34 år og en gjennomsnittsvekt på 65 kilo. Hver kvinne fikk ett par med sko med hæler på rundt fire centimeter i diameter, og et annet par med en hæl på rundt en centimeter i diameter. Begge hælene var over ti centimeter høye.

Store lidelser

Deltakerne ble bedt om å gå ti meter først med smale hæler og deretter med bredere hæler og til slutt barfot. Forskerne målte hvor mye knærne vridde seg for hver gang deltakerne gikk.

Begge typer sko økte presset på knærne. 26 prosent mer for sko med brede hæler og 22 prosent mer for smale hæler. Fysioterapeuter mener at denne typen stress på knærne fører til økte sjanser for å utvikle osteoarthritis. Forskere forteller at det tar lang tid før man begynner å kjenne at man har utviklet knesykdommen, og når du gjør det, er det som regel for seint.

Det kommer dermed heller ikke som noen overraskelse at lave hæler eller flate sko er skoene som blir anbefalt kvinner å bruke nettopp fordi det er det tryggeste for knærne.

Oppsiktsvekkende 80 prosent av 42 millioner amerikanere lider av knesykdommen artrose og kirurger gjennomfører 300 000 kunstige kneerstatningsoperasjoner hvert år på grunn av denne tilstanden.

Sunn mote

Skadelig eller ei, hælene er for mange en mote som er kommet for å bli. Kilehælen er vårens og sommerens store moteslager på dameføttene. Likevel finnes det i tillegg et sunnere tilbud som vi kan smykke oss med, de er trygge og behagelige; nemlig ballerinaskoene.

De søte småskoene har helt flat såle og de fleste på markedet er i tøy med gummisåler. Selv om det ikke alltid er heldig å gå i altfor flate sko, er i allefall denne vårmoten et tryggere valg enn kile- og stilletthælene. Og ikke bekymre deg for å gå i ubehagelige sko på fest! Ballerinaskoene og småsko kan nemlig brukes til det meste av skjørt, kjoler, langbukser og shorts, både på byen eller i selskap.Kilde: Yale New- Haven Hospital

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning