Sjekk brystene!

Årlig får 2700 kvinner her i landet diagnosen brystkreft, og tallet er økende. Brystkreft kan ramme alle kvinner, og det er viktigere enn noensinne å sjekke etter kuler.

Publisert Oppdatert
De fleste brystkreftdiagnoser blir stilt etter at kvinnen selv har kjent en kul i brystet, eller ved mammografi. Særlig yngre jenter som ikke blir innkalt til mammografi bør være kjent med hvordan man utfører en brystsjekk på seg selv, og man bør gjennomføre en sjekk hver måned.

Brystene forandrer seg i løpet av en menssyklus, derfor er det viktig å sjekke ved et fast tidspunkt. Før mensen kan det kjennes ut som brystene har kuler, så den beste tiden å sjekke på er en ukes tid etter mensen. Er du forbi overgangsalderen kan du bruke kalenderen, sjekk en fast dato hver måned. Det er viktig å huske på at de fleste kuler ikke er kreftsvulster, men finner du en kul bør du uansett få den sjekket hos lege, så fort som overhodet mulig. Det kan nemlig dreie seg om liv og død.

Hele brystet må undersøkes, fra kragebenet til ribbena, og fra brystbenet til armhulen. Det er flere forskjellige «mønstre» man kan bruke, for å være sikker på å få med seg alle områder. Man kan bevege hånden i linjer; start øverst, sjekk nedover brystet i en rett linje, og sjekk oppover, så nedover, helt til du har beveget deg over hele brystet. Man kan også bruke sirkelbevegelser. Det viktige er at begge brystene får samme behandling, og at hele brystet blir undersøkt.

Denne veiledningen legger opp til at du skal kunne sjekke deg selv på mindre enn 10 minutter, og gjør du det en gang i måneden vil du ganske raskt bli kjent med hvordan kroppen din normalt sett er, og dermed kan du oppdage kuler raskt.

Det første du gjør er å stille deg foran speilet, med bar overkropp. Se på brystene dine, selv om de sikkert har litt ulik størrelse og fasong så skal de være like hverandre allikevel. Se om brystvorten(e) har seget innover, og om brystene har riktig farge. Løft armene og sjekk at brystene løfter seg symmetrisk.

Nå til selve sjekken:

*Stå oppreist, og løft den ene armen over hodet. Begynn å sjekke brystene med den andre hånden, sjekk med flate fingre etter kuler. Trykket bør være midt på treet, ikke så hardt at det gjør vondt, men ikke så løst at det kiler. Kjenn rundt hele brystet, etter kuler, klumper og hvis noe kjennes «tykkere». Bytt hånd, og sjekk det andre brystet.

*Legg deg ned, og putt en liten pute eller et håndkle under den høyre skulderen. Plasser den høyre hånden over hodet, slik at albueleddet holder en vinkel på cirka 90 grader. Bruk venstrehånden til å sjekke hele brystet, med flate fingre. Sjekk det andre brystet på samme måte.

*Hvil armen din på en hylle, et bord, eller en benk. Armen skal være i rett vinkel ut fra kroppen. Undersøk underarmen og armhulen, kjenn etter kuler og klumper. Bytt arm, og sjekk på andre siden.

Er du i tvil om du har funnet en kul, ta kontakt med lege. Legen kan også vise deg hvordan du sjekker, og hva du bør lete etter, slik at du får veiledning i praksis. Og husk, det er bedre med en legesjekk for mye, enn en for lite.

Kilde: Plannedparenthood

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning