Sex i svangerskapet

”Det bør skje før middag, ellers ville jeg ha sluknet.” Kjenner du deg igjen? Mange som venter barn sliter med å bevare sexlivet, nå har sexboka for gravide kommet!

Publisert Oppdatert
Lou Paget er for mange kjent som seksualhjelpsguru nr 1 etter å ha skrevet bestselgere som "The big O" og "How to be a Great Lover". Hennes siste bok dreier seg fortsatt om sex, men denne gangen har hun skrevet for prøvere, gravide og nybakte foreldre.

I følge forfatteren ønsker nettopp gravide kvinner skikkelig informasjon om seksualitet under svangerskapet. Boken er bygget rundt graviditetens ni måneder, og de seks første månedene etter fødsel.

Jammen, er så trøtt..
Det er ikke tvil om at mange gravide opplever en trøtthet av en annen verden, og forfatteren understreker at hun har forståelse for at man er trøtt og sliten. Allikevel mener hun at vi bør gjøre vårt ytterste for å bevare seksualiteten, selv i det første trimesteret, da morgenkvalme og trøtthet er på sitt verste. Forfatteren nevner også de få tilfellene der man ikke bør ha sex.

Gjennom hele boken får vi servert tips og råd til hvordan man skal få lyst, tid, ork og engasjement til å ha et seksuelt liv, til tross for babyen i magen.

Mange vil, men får det ikke til
I en undersøkelse som Dr Elias Bartellas, professor ved Memorial University, Newfoundland, presenterte i 1999, kom det frem at 58% av kvinnene opplevde mindre sexlyst under graviditeten. Ikke overraskende, vil kanskje en trøtt gravid kvinne si.

Det som ER mer overraskende er en annen undersøkelse, om man ser de to i sammenheng. Dr Kirsten von Sydow har gjennomgått materiale fra 59 undersøkelser om seksualitet, graviditet og barsel fra perioden 1950-1996. Her går det frem at selv om kvinner ofte merker en nedgang i den seksuelle aktiviteten, så mener hele 82% av kvinnene at man bør ha samleie gjennom hele svangerskapet.

Ser man på år 2000 ble det født nesten 60 000 barn i Norge. Regner man om statistikken finner man at 34800 av mødrene til disse barna opplevde mindre sexlyst, mens 49200 mener det er viktig å bevare seksuallivet hele svangerskapet i gjennom. Med denne statistikken som bakgrunn har altså Lou Paget skrevet bok, som har det treffende navnet "Hot Mamas".

Sexråd, men ikke bare sex
I tillegg til rådene om hvordan kvinner kan fortsette å være seksuelt aktive og gravide, inneholder også boken en mengde faktabokser der så godt som ethvert spørsmål om graviditet blir besvart, for eksempel:

-Er det vanlig med blødninger?
-Kan sex fremprovosere en spontanabort?
-Hva er trygt å spise?
-Kan jeg farge håret?
-Kan man fortsette å være vegetarianer?

Men mest av alt er dette en sexbok. Til alle trimesterne følger det detaljerte illustrerte beskrivelser av sexstillinger som passer godt i den aktuelle perioden. I tillegg til samleiestillinger presenteres også tips til hvordan man kan holde seksuallivet og samlivet ved like, selv uten penetrering, dersom man av ulike årsaker ikke kan ha samleie.

Boken avsluttes med beskrivelser av hvordan man kan komme tilbake til hverdagen, selv med et lite menneske mellom seg i sengen. Tema som bekkenøvelser, hvordan få tilbake fasongen, og fødselsdepresjon blir dekket, blant mye annet.

Konklusjon?
Mest av alt er boken en sexbok, men også et oppslagsverk der man kan få svar på de fleste ting om graviditeten og hva som er normalt under et svangerskap.. Kanskje mest for prøvere og førstegangsgravide, for spesielt faktadelene kan nok virke grunne på en erfaren gravid. Allikevel, Hot Mamas er absolutt lesverdig.

Hot Mamas er gitt ut på Pantagruel forlag, og koster rundt 300 kroner.

__________________________________________________________________________

Bilde: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning