Så kom virkeligheten i fleisen på deg

Ferietid er en nytelse og et “must”, men vel tilbake i virkeligheten får man hjelp av bunker med regninger til å innse at lykken ikke varer evig. Nå er det sparekniven. Og vi har tipsene.

Publisert Oppdatert
( Kvinnesiden.no )Mens vi nyter herrens (kvinnens) glade dager under sårt oppsparte ferieuker, er det svært så aktivt på en annen front. Og det er den såre påminnelsen som møter deg i det du setter dine solbrune ben innefor døren.

Velkomstkomiteen består av en rekke utvalgte giroer fra strømleverandører, mobilselskaper, forsikringsselskaper, fasttelefonleverandører, avisabonnementer, Lånekassens alltid tilstedeværende høstgiro, baksmellen fra staten og en lang rekke andre fakturaer.

Da gjelder det å puste helt rolig og beholde feriefølelsen en stund til. Dette går nemlig helt fint.

Sett opp et månedsbudsjett for hver måned frem til desember. Samle sammen de faste utgiftene dine og sett gjerne avtalegiro på samtlige, slik at banken automatisk trekker dette for deg hver måned. Det DU skal forholde deg til er de pengene som blir til overs. Ble det litt lite?

Ja, men vi har tipsene. Først sjekker du om det finnes billigere alternativer på mobilabonnementer, strømleverandører og eventuelle andre tjenester du er avhengig av. Der kan det være noen kroner å spare.Er for eksempel ditt mobilabonnement foreldet? Leverandørene gir stadig bedre villkår til kundene sine, og de er gjerne skreddersydd for ditt behov. Du kan også binde opp familien din til avtalen, slik at de du snakker mest med vil du kunne ringe veldig billig eller helt gratis.

Sjekk også fast-telefon abonnementet. Trenger du det virkelig nå som du alltid er tilgjengelgi på mobilen?

Får du problemer med å betale studielån eller boliglånet kan du søke om betalingsutsettelse. Da får du litt mer å rutte med de første månedene.

Trenger du virkelig alle de bladene du abonnerer på?

Kan du få billigere strøm et annet sted? Nettleien er nå den samme, men strømleveranse kan du tjene inn penger på. Kan du også gjøre noen for å kutte ned på strømforbruket ditt?

Sjekk om du betaler for mye for forsikringene dine - mange har for eksempel reiseforsikring både inkludert i boligforsikringen og egen reiseforsikring.

Kan banken din eller konkurrerende banker tilby deg bedre lånebetingelser? Har du dyre forbrukslån, kan det være lurt å refinansiere.

Man får seg gjerne en skikkelig en på trynet nå i august, derfor lønner det seg å se det totale bildet og regne ut hvor du kan spare inn slik at høsten blir en fin forlengelse av sommeren, og ikke et brutalt møte med skattefut og inndragelse av TV-lisensen.

Etter å ha regnet på de elementære utgiftene, er vi over på fritid og hygge. Skal du ha en fin høst, gjør følgende:

-Handle frukt og grønnsaker i innvandrerbutikkene. Der får du poser med bugnende nærligsstoffer til godt under halv pris, det er nesten en fryd.

-Følg med på annonsebilagene fra supermarkedene. Det ER tidvis gode tilbud å hente, penger og spare, og husk å kjøpe store kvanta så du kan fryse ned.

-Ikke bruk ressurser på fancy mat, høst er suppetid. Billigere blir det ikke, næringsfylt og lett. Lag store gode sunne porsjoner og frys det ned. Gourmeten i deg må uansett frem i desember igjen.

-Filmer leier du på biblioteket. De er ganske oppdaterte, det er gratis, og du kan beholde filmene adskillig lengre.

-Bøker¿ Det er fint å være medlem i en bokklubb, men det er stressende å huske avbestillingen. Du vil vel ikke ha en bok om japansk papirkunst til 400 kroner? Ta en pause i medlemskapet og lån heller på biblioteket.

-Motebildet ser ut til å holde seg der det er, uten de store endringene fra ifjor, så her kan du fint kjøpe klær på salg og komplementere med en hvit herreskjorte fra din manns klesskap. Da er du på motebanen.

-Ta prøveabonnement på blader og aviser og spar masse penger der.

-Bli en bedre person ved å forkaste kast og bruk-mentaliteten. Stopp sokker og lapp hull.

Les mer om kvinners økonomi og rettigheter hos kvinnesiden.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning