Rødt kjøtt øker kreftfaren

Det er ikke bare e-coli å bekymre seg for. En forkjærlighet for blodige biffer kan nemlig øke faren for kreft i bukspyttkjertelen. Større inntak av hvitt kjøtt gir bedre balanse i kroppen.

Publisert Oppdatert
- Halvannen porsjon i uken med rødt kjøtt kan øke faren for bukspyttkjertelkreft med 30-70 prosent. Derimot er det muligens ingen risiko ved inntak av bare én porsjon i uken, uttaler Susanna Larsson, leder for en svensk undersøkelse som nettopp ble publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer.

Forskerne ved Karolinska Instituttet i Stockholm har gjennom 17 år studert 61.000 kvinner og deres inntak av forskjellige typer kjøtt.

- Rødt kjøtt har vært forbundet med økt risiko for flere krefttyper - særlig kolorektal kreft - men funn vedrørende kreft i bukspyttkjertelen har vært inkonsekvente. Vi studerte derfor forholdet mellom rødt kjøtt og bukspyttkjertelkreft, forteller Larsson.

Mens rødt kjøtt ser ut til å øke faren, oppdaget de svenske forskerne at hvitt kjøtt kanskje har motsatt effekt. Med andre ord: Jo mer rødt kjøtt man bytter ut med hvitt, desto tryggere kan man føle seg.

- Vi fant at inntak av kylling var assosiert med en redusert risiko for kreft i bukspyttkjertelen. Disse funnene kan imidlertid være en tilfeldighet, siden lignende studier ikke har funnet en slik forbindelse, påpeker Larsson.

Fettinnhold

I Norge får om lag 600 mennesker diagnosen bukspyttkjertelkreft hvert år. Bare tre prosent lever lenger enn fem år med sykdommen. Årsaken til denne kreftformen er ikke endelig slått fast, men de svenske forskere mener altså nå at det vi spiser kan ha en effekt. Hva er det så som gjør rødt mer risikobetont enn hvitt? Er ikke kjøtt bare kjøtt? Nei, sier Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og daglig leder ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

- Det er generelt lavere fettinnhold i hvitt kjøtt enn i rødt kjøtt. Ser vi på typen fett, finner vi at fettet i hvitt kjøtt også er sunnere, ettersom det har en høyere andel umettede fettsyrer enn det som er i rødt kjøtt, forklarer Kringlebotn.

Om det er dette som er årsaken til funnene i den svenske studien, er ikke slått fast. Men studien er ikke den første som advarer mot store inntak av rødt kjøtt. Resultatene fra lignende studier både i Europa og USA, viser at et høyt inntak av rødt kjøtt over tid kan øke risikoen for tarmkreft.

- Det er en del studier som antyder helseskadelige effekter ved rødt kjøtt. Likevel kan man ikke ennå slå fast at sammenhengen er 100 prosent bevist, sier Kringlebotn.

138 gram

Den europeiske studien antydet at et forbruk på 160 gram rødt kjøtt om dagen kan øke faren for tarmkreft med rundt 35 prosent i forhold til de som spiser rødt kjøtt kun én gang i uken. I Norge spiser vi gjennomsnittlig 138 gram rødt kjøtt per dag. Kreft i tykktarm og endetarm er ifølge Kreftregisteret, den krefttypen som forekommer hyppigst i Norge, med mer enn 3000 nye tilfeller i året.

- Norske helsemyndigheter anbefaler å bremse forbruket av rødt kjøtt. Nå er inntaket gått noe ned, som en konsekvens av at folk spiser mer hvitt kjøtt enn før, forteller Kringlebotn.

- Og dette ser ut til å ha en positiv effekt på helsen.

FOTO: Ivan Tostrup

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning