Risikabel samsoving

Flere foreldre velger å sove sammen med spebarna sine.
- Samsoving er i utgangspunktet ikke farlig for de fleste barn dersom mor ikke røyker, men det er måten foreldre samsover på som kan være det, sier Trine Giving Kalstad.

Publisert Oppdatert
Statistikken for krybbedød og uventet barnedød har dalt drastisk siden 1989 da over 140 barn døde. I dag ligger tallet på 15 døde barn. Fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB), Trine Giving Kalstad, mener det er takket være mer tilgang på kunnskapsbasert informasjon.

Trangt i sengen

- Til høsten vil vi gi ut en brosjyre om trygt sovemiljø som vil ta for seg hvordan foreldrene kan tilrettelegge for et best mulig sovemiljø for sine barn, sier Giving Kalstad.

Trenden av samsoving har øket betrakelig i Norge siden 1980- og 90-tallet. Det strides om at barnet føler seg tryggere og sover bedre eller om samsoving faktisk utsetter barnet for livsfare.

Mødre i Kvinneguidens forum diskuterer hyppig tema samsoving og Giving Kalstad understreker at barn som sover i egen seng på foreldrenes soverom har lavest risiko for krybbedød. Samsoving kan imidlertid være fint for barn og foreldre dersom man tar noen forhåndsregler på måten foreldre samsover med sine barn.

- Samsoving på sofa øker risikoen for barnedød fordi det blir tett og trangt. Sover foreldre sammen med barn i sengen sin er det viktig å ligge i en bred og god seng. Barnet bør ha egen dyne for å ikke bli for varm, madrassen bør være fin og fast og barnet må ikke ligge over en sprekk, forteller Giving Kalstad.

LUB opplyser om at snaut halvparten av de siste års tilfeller av krybbedød på sør-østlandet har inntruffet i foreldresengen eller i en samsovingssituasjon.

Men eksperter strides fremdeles om samsoving er livsfarlig eller en god form for omsorg.

Om foreldre velger å sove sammen med barna eller ikke, er det uansett viktig å tenke på barnets liggestilling og da anbefalingen om ryggleie ble gjeninnført i Norge i 1990, sank krybbedødtallene med 50 prosent på ett år.

Året etter, da enda flere la spedbarna til å sove på ryggen, ble krybbedødforekomsten ytterligere halvert. Sammenhengen mellom mageleie og krybbedød er dokumentert i mange land.

Instinkt eller ekspert

"Tilknytningsomsorg" er også et annet tema diskutert mellom Kvinneguidens forumbrukere. Begrepet tilknytningsomsorg handler om å lytte til morsinstinktet sitt fremfor eksperters råd. Fagsjefen mener dette kan være risikabelt.

- Det er ikke feil å lytte til egne behov og instinkter som mor. Dette betyr ikke at vi samtidig kan og bør lytte til, og ta til oss, ny dokumentert kunnskap om hva som er best for barnet vårt, sier Giving Kalstad og forteller at det slik har blitt reddet mange hundre babyliv i Norge siden 1990.

Det er fortsatt uvisst hva krybbedød egentlig er, enten foreldre følger instinkter eller lytter til ekspertråd;

- Vi er enda usikker på årsakene til krybbedød, men vi vet at mageleie fortsatt utgjør en stor risiko for krybbedød, sammen med røyking i svangerskapet og det at barn blir for varme når de sover,noe som kan skje dersom foreldre og barn deler dyne i foreldresengen.Fakta om samsoving:

Med samsoving menes at et lite barn sover sammen med mor og far i foreldresengen. Eksperter har forskjellige synspunkter på temaet samsoving, helsestasjoner er lært opp til å si noe. Mange mener at det er livsfarlig å la babyen sove i samme seng som foreldre, andre mener at det er det beste for barnet.

Vær oppmerksom:

 • Unngå å røyke i svangerskapet
 • Legg barnet til å sove på ryggen; Forskning viser at barn sover dypere i mageleie, og dersom barna har en genetisk defekt eller misdannelse, er det farlig å sove for dypt da barna responderer for sent.
 • Under samsoving: Ligg i en bred seng med fast madrass, la barnet ha egen dyne og pass på så barnet ikke ligger i en sprekk.

  Dette vet vi om krybbedød:

 • Babyene lider ikke før de dør
 • De blir ikke kvalt av sengetøy eller oppkast
 • Det skjer oftest i løpet av 1.halvår, men kan forekomme opp til 2 års alder
 • Det kan skje både når barnet ligger i egen seng, vogn eller sover i sengen til foreldrene
 • Det skyldes ikke vaksine som spedbarnet eventuelt fikk
 • Det forekommer om mor ammer eller om barnet får morsmelktillegg
 • Det rammer oftere barn som sover i mageleie og i familier der det røykes, men også barn som aldri har ligget på magen eller vært utsatt for røyk, rammes
 • Det er ikke smittsomt og det er ikke funnet klare bevis for arvelighet
 • Gutter rammes oftere enn jenter. De fleste er sunne, velstelte og velernærte barn
 • Det forekommer noe hyppigere i forkjølelsessesonger og endel av barna har snue/hoste eller infeksjoner på forhånd
 • Det kunne ikke forutsees at barnet skulle dø - selv ved grundig legeundersøkelse like før dødsfallet  Kilde: Landsforeningen Uventet Barnedød

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning